de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
La prima vedere, furunculul nu este altceva decât un coș mai mare, o infecţie a pielii, provocată de un stafilococ. Dar acest „coş” faimos, înconjurat în general de o inflamaţie roşiatică, poate fi extrem de dureros. Cum îl tratați cu metode naturale, aflați în rândurile de mai jos.
Pot să ajungă şi de mărimea unei mingi de golf
Oricine poate avea un furuncul la un moment dat. Episodul ocazional e neplăcut, dar nu prea semnificativ atât timp cât este tratat corespunzător. Însă furunculele pot fi semnul unei afecțiuni grave, cum ar fi diabetul, sau un semn că rezistența naturală e slăbită. De asemenea, un furuncul poate apărea și dacă aveți o problemă de sănătate care face ca rănile să se vindece mai greu, eczemă sau ați intrat în contact fizic cu cineva care are furuncul. Cea mai întâlnită cauză este infecția bacteriană cu stafilococul auriu, care se găsește în mod normal pe pielea oamenilor, bacteria cauzând infecție numai dacă intră în sânge printr-o rană deschisă, precum o tăietură sau o zgârietură. Un furuncul poate debuta la nivelul pielii ca o umflătură benignă, precum un coș. În timp ce infecția progresează, furunculul poate să devină tare și dureros, apoi, bacteriile și celulele epiteliale moarte se acumulează sub piele, formând puroi. Presiunea cauzată de aceste acumulări crește, ceea ce duce la spargerea furunculului cu eliminare de lichid. Potrivit specialiştilor, furunculul poate varia în dimensiune, de la cea a unui bob de mazăre la cea a unei mingi de golf. Pielea din jurul furunculului se poate înroși, umfla și deveni sensibilă.
Aplicați pastă de bicarbonat de sodiu!
Potrivit specialiștilor, furunculele pot erupe în locuri precum spatele gâtului, nări, zona axilară, între picioare sau pe fese. Pentru a scăpa de neplăcutul furuncul, folosiți cu încredere o pastă obținută din bicarbonat de sodiu și apă. Acoperiți complet furunculul, lăsați să acționeze cel puțin o jumătate de oră, apoi repetaţi procedeul de două ori pe zi, până la vindecare. Specialiștii în fitoterapie susțin că ulmul este unul dintre cele mai bune leacuri împotriva furunculelor. Amestecați o linguriță cu praf de ulm cu infuzie caldă de gălbenele până obțineți o pastă groasă, care se aplică pe furuncul. Folosiți cremă de gălbenele sau echinacea pentru a curăța orice rămășiță de infecție.
Uleiul din arbore de ceai ameliorează disconfortul
Un remediu utilizat pentru tratarea atât a furunculelor, cât și a abceselor este uleiul din arbore de ceai, întrucât grăbește vindecarea și, totodată, ameliorează disconfortul. Înmuiați o dischetă demachiantă în ulei de arbore de ceai și tamponați bine zona înroșită. Atenție! Aveți grijă ca discheta demachiantă să nu intre în contact cu alte părţi neinfectate ale pielii, pentru a preveni alte infecţii ulterioare. Repetați procedeul de câteva ori pe zi. Un excepțional antibiotic este propolisul. În acest sens, se recomandă să administrați 30 de picături de trei ori pe zi. Pentru un efect rapid, adăugați și două-trei picături de ulei de cimbru şi de busuioc. Atenție! Înainte de a administra propolisul, testați!
Foile de ceapă coaptă sunt de mare ajutor
Un alt remediu natural care vă scapă de un furuncul este ceapa. În acest sens, curățați o ceapă mai mare, spălați-o și tăiați-o în două. Ulterior, introduceți la cuptor. După ce o scoateți, desprindeți câteva foi și aplicați-le pe furuncul, cât suportați de fierbinte. Înfășurați zona cu un pansament și lăsați să acționeze cel puțin șase ore. La coacerea furuncului și apoi la vindecarea acestuia contribuie și ceaiul negru. Puneți câteva lingurițe cu ceai negru măcinat într-un tifon și introduceți pentru două-trei minute în apă fierbinte. Cataplasma rezultată se pune pe furuncul și se lasă să acționeze cel puțin o jumătate de oră. Procedeul se repetă după câteva ore. La rândul său, usturoiul este indicat pentru a scăpa de durerosul furuncul. Pisați câțiva căței de usturoi până veți obține o pastă care se aplică pe locul cu probleme. După ce furunculul a copt, se va drena locul.
Apelaţi la unguente pe bază de dud
Pentru a stimula coacerea furunculelor și a abceselor este extrem de eficientă folosirea unor împachetări fierbinți, umezite cu decoct din scoarță de stejar (preparat din trei-patru lingurițe cu scoarță mărunțită, la o cană cu apă) și împrospătate frecvent, pentru a se păstra fierbinți. În iritațiile foarte puternice, sunt preferabile împachetările cu infuzie rece de arnică (10 g flori la o cană cu apă). Bune pentru tratarea furunculelor sunt și semințele de schinduf. Acestea se fierb în apă până când se obține o pastă care se aplică în strat gros pe o pânză de in, apoi se pune pe zona afectată. În caz de supurații localizate, sunt recomandate unguentele pe bază de dud și cucută de apă, plante care au proprietăți analgezice, grație conținutului de alcaloizi, care reduc intensitatea durerilor resimțite în zona respectivă. Pentru a scăpa de furuncule, specialiștii recomandă și un amestec obținut din urzică, păpădie, măceș, crușin, frunze de senna și anason verde, în părți egale. Puneți două lingurițe cu amestec într-o cană cu apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de 20 de minute. Consumați o ceașcă dimineața și una seara.
Infuziile cu cicoare combat infecţiile cu stafilococ
Eficient în tratamentul infecțiilor este și morcovul ras, care se aplică pe furuncul sub formă de cataplasmă. De asemenea, puteți folosi frunze de pătlagină sau foi de varză strivite, presărate cu făină de in, dar şi cataplasmele cu frunze de nalbă opărite. De asemenea, puteți pune și cataplasme cu smochine tăiate jumătăţi, care se fierb în lapte sau în apă (10 g la 100 ml apă). Aceeaşi metodă se aplică şi pentru florile de soc fierte. Eficientă în tratamentul furunculelor este şi pasta din partea albă a prazului, care se zdrobeşte şi se amestecă bine cu puţină apă. Efecte benefice în vindecarea furunculelor are și siropul de cicoare. Modul de preparare este următorul: puneți la fiert infuzie de cicoare cu zahăr, în părţi egale, şi lăsați să fiarbă până se obţine consistenţa siropului. Din acest amestec, consumați o linguriţă de două-trei ori pe zi, pentru efecte depurative.
SFAT. Puteți preveni apariția furunculului curățând orice rană deschisă și aplicând un bandaj și având grijă să vă spălați cât mai des pe mâini.
Când sunt recomandate antibioticele
În general, antibioticele sunt recomandate în următoarele condiții: pentru toate cazurile de carbuncul, care este o infecţie a pielii şi a ţesutului subcutanat, produsă de un stafilococ, dacă aveți febră mare, dacă dezvoltați o infecție secundară, cum ar fi o infecție în straturile mai profunde ale pielii (celulita infecțioasă). De asemenea, va trebui să luați antibiotice dacă aveți un furuncul doar pe față sau aveți dureri severe. Țineți cont de faptul că furunculele faciale au un risc mai mare de a cauza complicaţii. Atenție! Este foarte important să terminați cura cu antibioticele prescrise de specialist, chiar dacă furunculul a dispărut. În caz contrar, infecția va reapărea.