de Călin Popa şi Adrian Barna
Arbore cu o străveche cultură în medicina naturistă, pinul oferă sănătății omului nenumărate variante de preparare, care se transformă în tratamente naturale a căror eficiență a străbătut veacurile.
Ceaiul este recomandat în cistite şi pielite
Ceaiul de muguri de pin, care se pot culege în luna mai sau se pot procura din magazinele cu profil naturist, are acţiune diuretică, recomandându-se în pielite, cistite şi uretrite. Acesta se prepară dintr-o linguriţă cu muguri care se opăresc cu 250 ml apă. După 15 minute se strecoară lichidul şi se îndulceşte. Se beau două-trei ceaiuri călduţe pe zi, având efect și într-o serie de afecțiuni nervoase, cum sunt nervozitatea, nevrozele astenice, stările de stres și diverse tipuri de nevralgii. Totodată, grație proprietăților inflamatorii, ceaiul de muguri de pin este un excelent adjuvant în reumatism cronic, poliartroze, osteoporoză, coxartroză sau gută.
Siropul, eficient în congestie pulmonară
Și siropul de pin este considerat un adevărat medicament natural, recomandat în multe tipuri de afecţiuni, cum sunt inflamaţii şi infecţii ale căilor respiratorii, boli pulmonare cronice, tuse, bronşite acute, astm bronşic, congestie pulmonară, pneumonie, gripă, guturai, răguşeală, faringită, traheită, amigdalită. Pentru a prepara acest sirop plin de proprietăți, se zdrobesc 100 g muguri, peste care se toarnă 100 ml alcool de 60 de grade. Se lasă la macerat într-un vas acoperit timp de 12 ore, agitând din când în când. Se toarnă apoi jumătate de litru de apă clocotită, iar după șase ore se strecoară printr-o pânză deasă. Se adaugă 600 g zahăr, se dizolvă la cald pe baia de apă, se filtrează printr-o pânză, se completează cu apă până la un litru şi se păstrează în sticle de capacitate mică. Copiii pot lua câte trei linguriţe pe zi, iar adulţii trei linguri.
Cetina combate insomnia
Cetina de pin este eficientă, ca infuzie combinată, pentru tratarea bolilor respiratorii cronice, a sensibilităţii excesive la răceli, a durerilor articulare și insomniei. Pentru a obține acest preparat, se mărunţesc bine cetinile de pin, după care se iau cinci mâini cu plantă mărunţită şi se pun la macerat în doi litri de apă, timp de opt ore. La final, se strecoară, iar planta rămasă se pune în alţi doi litri de apă clocotită şi se lasă acoperită până se răceşte, după care se strecoară. La final, se combină cele două preparate şi se adaugă în apa din cadă, de două-trei ori pe săptămână. Pentru un efect terapeutic maxim, baia trebuie să dureze 30 de minute.
Dulceața susține sistemul imunitar
Pentru întărirea sistemului imunitar în fața agresiunilor radicalilor liberi, dulceața de pin poate fi utilizată cu real succes. Se ia un kilogram de conuri de pin, se spală, se taie fiecare în patru şi se fierb în trei litri de apă, pe un foc slab, până devin moi. Se strecoară lichidul şi se amestecă bine cu un kilogram de zahăr. Se pune încă o dată pe foc şi se aduce până aproape de fierbere, fără să dea în clocot. Se toarnă fierbinte în borcane, adăugându-se două linguri cu suc de lămâie la fiecare 700 ml de lichid.
Infuzia din ace întârzie procesele degenerative
Călugării asiatici cred și astăzi că ceaiul din ace de pin prelungește viața. Îl prepară de sute de ani punând câteva ace de pin în apă clocotită. Îl lasă la infuzat zece minute, apoi îl strecoară și îl beau neîndulcit. Potrivit studiilor moderne, grație conținutului de vitamine și minerale, în special de vitamina C, pe care aceste ace o conțin din plin, ceaiul întârzie procesele degenerative la nivelul organismului, combătând cu succes îmbătrânirea prematură și dând un imbold semnificativ sistemului imunitar. De asemenea, calitățile antiseptice ale acestui ceai îl recomandă și extern, în special aplicat pe răni superficiale, întrucât previne intrarea germenilor în organism și accelerează cicatrizarea, notează organicfacts.net.
Previne apariția cancerului
Antioxidanții pe care îi conțin mugurii de pin luptă eficient cu radicalii liberi care favorizează apariția cancerului și a altor tipuri de maladii cronice. Totodată, aceștia ajută organismul să dezvolte rezistență în fața agenților infecțioși și a virusurilor. Şi fitonutrienții din mugurii de pin mențin sănătatea ochilor, întrucât introduc în organism substanțe prețioase, ca betacaroten, luteină și zeaxantină. Potrivit studiilor de specialitate, luteina și zeaxantina întârzie dezvoltarea degenerescenței maculare și a cataractei. În plus, în pofida faptului că sunt bogați în acizi grași, mugurii de pin ajută la pierderea kilogramelor în plus, întrucât stimulează zona creierului care eliberează hormonii sațietății. În acest scop, se recomandă consumul de muguri de pin între mese sau amestecați în salate.
Uleiul esențial reduce inflamațiile pielii
Uleiul esenţial de pin este obţinut din acele de pin şi are o mulţime de proprietăţi curative, motiv pentru care este folosit de sute de ani pentru tratarea, ameliorarea şi chiar vindecarea unui mare număr de afecţiuni. Pe vremea Greciei Antice, Hipocrate folosea uleiul de pin pentru reducerea durerilor şi calmarea stărilor nervoase. În prezent, este dovedit faptul că, folosit extern, uleiul de pin reduce roşeaţa şi umflăturile de la nivelul pielii, prin masaj, de preferat după un duş fierbinte, pentru a facilita pătrunderea substanţelor active în piele. De asemenea, are un efect excelent asupra părului, redându-i strălucirea și suplețea. În plan intern, uleiul esențial de pin acţionează ca un bun descongestionant nazal, ca expectorant de mare ajutor în tratarea tusei și reduce riscul de infectare a sinusurilor. Acest ulei este şi un analgezic eficient împotriva durerilor articulare și reumatice. Atenție! Întrucât consumul de ulei esenţial de pin poate dăuna sănătății, este important să fie utilizat la recomandarea specialistului.
Mugurii favorizează sănătatea cardiovasculară
Mugurii de pin furnizează vitamina E, un antioxidant care protejează celulele de atacul radicalilor liberi. Complexul de B-uri este, de asemenea, bine reprezentat în compoziţia mugurilor. Toate acestea favorizează buna funcţionare a aparatului vizual, a metabolismului şi a sistemului nervos.
Dintre minerale, se remarcă manganul și cuprul, care au un rol extrem de important în sănătatea oaselor, în reducerea simptomelor sindromului premenstrual, precum și în procesul de producere a globulelor roșii. De asemenea, mugurii de pin conțin și cantităţi însemnate de calciu, fier și fosfor, ca și acizi grași nesaturați. În aceste condiții, consumul de muguri de pin favorizează sănătatea cardiovasculară.
Răşina rezolvă eczemele
Răşina de pin are calităţi antiinfecţioase foarte puternice, cu efect în vindecarea eczemelor infecţioase. Tinctura necesară se prepară din cinci linguri cu răşină de pin combinate cu o jumătate de pahar cu alcool de 90 de grade. Se pune într-un vas cu capac şi se lasă la macerat cinci zile, agitându-se de mai multe ori pe zi, după care se filtrează. Se administrează câte o linguriţă din acest remediu, de patru ori pe zi, pe lângă băile cu cetini de pin.