de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Un studiu de dată recentă a reconfirmat calitățile de excepție ale orezului, aliment care este unul dintre cei mai importanți aliați în lupta cu obezitatea.
Evită în mod real supraalimentarea
Introducerea în meniul zilnic a doar 50 de grame de orez în fiecare zi poate genera beneficii imense pentru greutate, întrucât, prin fibrele pe care le conține, prelungește sațietatea. Nu este de mirare, în aceste condiții, că rata acestei adevărate pandemii este cea mai scăzută în rândul popoarelor care pun la loc de frunte în alimentație minunatele boabe atât de hrănitoare. Specialiști din 136 de țări au elaborat un studiu de anvergură mondială pentru a pune în evidență mai presus de orice dubiu marea calitate a orezului. „Această legumă previne în mod real supraalimentarea”, sintetizează expertul japonez Tomoko Imai, din Kyoto.
Grame în plus, kilograme în minus
Rezultatele cercetării nu s-au modificat nici când s-a luat în calcul statutul social sau starea financiară a participanților la studiu. Observația principală care s-a desprins a fost aceea că indiferent de țară sau de starea materială, popoarele care pun orezul în centrul meniurilor obișnuite prezintă cea mai mică rată a obezității din lume. „Dacă întreaga populație a planetei ar introduce doar 50 de grame de orez în plus în meniul zilnic, numărul adulților obezi din lume ar scădea imediat de la 650 de milioane la 643 de milioane de persoane”, argumentează specialiștii. Datele prezentului confirmă aceste observații: în Bangladesh, unde se consumă cel mai mult orez (aproape 500 de grame zilnic), rata obezității este de 17%, cu 4,5 procente în cazul copiilor, iar în Marea Britanie, unde orezul este de aproape 30 de ori ori mai puțin prezent în meniu, 29% din populație este obeză, cu peste 20% dintre copiii preșcolari în această situație.
„Este pentru prima dată când se demonstrează cu date precise că se poate slăbi mâncând puțin mai mult“ Tam Fry, președinte al National Obesity Forum, Marea Britanie