de Adelina Marin şi Nicoleta Gheorghe
Tuia reprezintă coniferul decorativ cel mai des întâlnit, atât în designul grădinilor interioare, cât și în designul stradal. Fiind o plantă din familia rășinoaselor, este puțin pretențioasă, acest gard viu neavând nevoie de îngrijiri speciale. Și, în plus, îi putem alege silueta prin tundere, dându-i orice formă dorim. Dacă alegem tuia ca arbore ornamental, avem tot timpul anului o grădină verde. Tuia este o plantă folosită și în medicina naturistă pentru multe afecțiuni.
Mugurii topesc pietrele la rinichi
Mugurii de tuia conţin uleiuri volatile cu proprietăţi terapeutice extraordinare. Infuzia din muguri ajută la eliminarea pietrelor la rinichi. Se pun 20 g muguri într-un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute. Pentru a obţine efectul dorit, se beau trei căni pe zi. Tinctura de tuia este recomandată pentru calmarea durerilor produse de artrită. Se prepară din 100 g frunze, care se macerează zece zile în 500 ml alcool de 60 de grade. Se agită periodic. Se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluţe. Extractul alcoolic de tuia are o toxicitate mare, de aceea se administrează extern. Se aplică prin comprese pe zonele dureroase.
Face să dispară negii
Negii ar putea fi eliminaţi dacă aplicaţi peste zona afectată, atât dimineaţa, cât şi seara, macerat de tuia. Se prepară din 100 g frunze la 500 ml alcool. Se lasă zece zile la macerat. De asemenea, puteţi pune un tampon îmbibat cu macerat de tuia pe suprafaţa negilor, acoperind cu un plasture. Menţineţi pansamentul pe parcursul zilei. Acest trata- ment trebuie urmat săptămâni la rând. Cea mai simplă metodă de a avea o încălțăminte impecabilă și de a scăpa de teama de a vă descălța atunci când mergeţi în vizită este să turnaţi alcoolatura, pe care o puteţi cumpăra de la Plafar, într-un recipient cu pulverizator și, astfel, să răspândiţi în interiorul încălțămintei pe care doriţi să o purtaţi în ziua respectivă. O altă modalitate ar fi să se facă băi fierbinţi de picioare cu doi litri de apă în care s-au pus patru linguri cu alcoolatură de tuia. Suplimentar se împachetează trei zile la rând picioarele cu comprese cu această alcoolatură. Concomitent se dezinfectează toate șosetele și încălțămintea cu acid boric.