de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Sezonul cald este binecunoscut pentru neplăcutele urticarii care pot apărea oriunde și oricând, dar mai ales în vacanțe, atunci când se schimbă alimentația. Înainte de a apela la medicamente, în fruntea metodelor de tratament se află frunzele de boldo.
Ameliorează inflamaţiile urogenitale
Boldo este o plantă medicinală cu o îndelungată tradiție, în special în America de Sud. Frunzele de boldo au un conținut important de substanțe chimice și de nutrienți care determină proprietățile laxative, diuretice, tonice, antibiotice și antiinflamatoare ale plantei. Ceaiul din plantă ajută la stimularea secreției biliare, excreția acidului uric, îmbunătățirea digestiei, metabolizarea grăsimilor, ameliorarea inflamațiilor urogenitale și tratamentul unor boli cum sunt reumatismul, hepatita, paraziții intestinali sau guta.
Detoxifică ficatul
Potrivit literaturii de specialitate, unul dintre cele mai remarcabile efecte ale ceaiului de boldo, care se găsește în magazinele cu profil naturist, este acțiunea de purificare a sângelui. Prin compușii săi, planta ajută la eliminarea secreției biliare și la detoxificarea ficatului, intensificând arderea grăsimilor. De asemenea, boldo ajută la menținerea sănătății vezicii biliare și la evacuarea toxinelor din intestine. Prin efectul diuretic, planta elimină lichidele în exces. Împotriva afecțiunilor hepatice sau ale vezicii biliare se bea câte o ceșcuţă cu ceai de boldo, conform indicațiilor specialistului, cu 30 de minute înainte de masă.
Opreşte acumularea cheagurilor de sânge
Date fiind proprietățile antiinflamatorii și antiinfecțioase ale plantei, boldo poate fi utilizat cu succes împotriva urticariilor. Se pot administra două capsule de boldo, la prânz și seara, în timpul meselor. Totodată, ceaiul de boldo are proprietăți antioxidante, fiind recomandat în combaterea radicalilor liberi. În plus, planta are efect antibacterian, ceea ce face din boldo un adjuvant de calibru împotriva bolilor respiratorii. De asemenea, ceaiul din frunze de boldo este creditat cu capacitatea de a trata insomnia și de a preveni acumularea cheagurilor de sânge în vasele sangvine.