de Călin Popa şi Adrian Barna
O cercetare extinsă, de dată recentă, a adăugat un nou beneficiu la lunga listă de avantaje pe care le prezintă consumul de căpșuni: proprietatea de a scădea inflamațiile asociate sindromului colonului iritabil.
Ţin la distanţă boala Crohn
Specialiștii de la Universitatea Amherst, din Massachusetts, au pus în evidență capacitatea căpșunilor de a îmbunătăți semnificativ sănătatea digestivă, având ca efect principal scăderea inflamațiilor asociate colonului iritabil, afecțiune tot mai des întâlnită în lumea contemporană. Astfel, experții americani au observat că doar câteva căpșuni consumate zilnic sunt suficiente pentru o descreștere vizibilă a neplăcutelor simptome care afectează peste trei milioane de adulți doar în SUA și care includ boala Crohn, colita, expunând, în același timp, la un risc crescut de cancer colorectal.
Stimulează imunitatea
În urma testelor pe animale de laborator, specialiștii au constatat o serie de avantaje ale consumului zilnic de căpșuni. Astfel, doar trei sferturi de ceșcuţă cu aceste delicioase fructe aigură nu doar ameliorarea inflamațiilor, ci și eliminarea bacteriilor dăunătoare la nivelul intestinului și implicit o creștere a numărului celor benefice din colon, așadar o echilibrare a florei intestinale. De asemenea, „căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C”, afirmă dieteticianul Madeleine Edwards, asigurând peste 50% din necesarul zilnic, vitamină care este cunoscută pentru proprietăţile de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient. Fitochimicalele din căpşuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor. Consumul căpşunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantităţi mari, se pot depune pe pereţii vaselor sangvine. În același timp, o porţie de căpşuni conţine 134 mg potasiu şi ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, căpşunile sunt considerate unele dintre cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii.
Ajută la păstrarea elasticităţii pielii
Proprietăţile antioxidante ale căpşunilor previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţesc funcționarea corneei şi a retinei. Totodată, consumul regulat de căpșuni ajută organismul la producerea de colagen, element benefic pentru păstrarea elasticităţii pielii. Potrivit cercetătorilor Universităţii Hallym, din Coreea de Sud, acidul elagic din aceste fructe previne distrugerea colagenului şi inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariţiei ridurilor.
Acidul folic din căpșuni este recomandat femeilor însărcinate, ajutând fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării
Cocteil cu căpşuni
Ingrediente: 50 ml Bacardi rom alb, 50 ml Amaretto, 8 căpşuni proaspete, 200 ml smântână pentru frişcă, o mână cu gheaţă.
Mod de preparare: se pun romul și Amaretto într-un blender și se mixează. Se adaugă căpşunile, smântâna, gheaţa şi se amestecă până se omogenizează.