de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Simbolul prieteniei și al păcii, măslinul, arborele veșnic verde, este cunoscut ca plantă tămăduitoare încă de pe vremea Mântuitorului. Cum puteți beneficia de puterile incredibile ale măslinelor, aflați în rândurile ce urmează.
Dau energia necesară organismului
Specialiștii spun despre măsline că reprezintă unul dintre alimentele cele mai puternice, prin energia pe care o oferă organismului, dar și printre cele mai sănătoase. Dacă măslinele verzi sunt recunoscute pentru faptul că stimulează secreția de sucuri gastrice și apetitul, cele de un negru intens, ca și suratele lor, roșii, sunt ridicate la rangul de regine ale fertilității și ale deplinului echilibru fizic al organismului. În urma studiilor efectuate, oamenii de știință au afirmat că femeile care consumă frecvent atât măsline, cât și ulei de măsline au un risc cu aproape 50% mai mic de a face cancer la sân. Și tot studiile au arătat că aceia care consumă măsline și ulei de măsline se bucură de o imunitate crescută în fața cancerului la intestinul gros. Explicația se datorează unor substanțe cu un puternic efect antimutagen, care ajung în colon, substanțe care anihilează pur și simplu radicalii liberi și stopează procesul de malignizare a celulelor sănătoase. Tot măslinele sunt cele care au un rol protector în fața astmului, precum și la persoanele expuse la noxele din aer sau care răcesc frecvent.
Refac mucoasa gastrică lezată
Oamenii de știință susțin că măslinele ajută la refacerea mucoasei gastrice lezate și, totodată, la reglarea secreției de sucuri acide. În cazul microlitiazei biliare, se recomandă ca trei zile la rând să consumați zilnic 200 ml suc de lămâie, amestecat cu o cantitate egală de ulei de măsline. Amestecul se ia, porționat, în cinci doze. După prima doză consumată, trebuie să stați culcați pe partea dreaptă și să puneți o pernă caldă în zona ficatului. După 20-25 de minute, vă întoarceți ușor, pe cealaltă parte. Acest tratament antrenează micii calculi care vor fi eliminați. În cazul accidentului vascular, specialiștii recomandă înlocuirea tuturor grăsimilor animale, dar și a uleiurilor rafinate cu ulei de măsline presat la rece. În plus, măslinele sunt indicate în anemie, 200 g consumate pe zi asigurând 50% din necesarul zilnic de fier.
Uleiul cicatrizează rapid țesuturile după arsurile de gradul I și II
În cazul în care suferiți de arsuri grave, aplicați ulei de măsline pe porțiunea cu probleme, în peliculă groasă, de câteva ori pe zi. Acesta are rolul de a ajuta la refacerea cât mai rapidă a țesuturilor, iar dacă v-ați ars la soare, calmează usturimea și previne apariția cancerului de piele. Dacă aveți probleme cu pielea uscată, de fiecare dată după ce faceți baie sau duș, masați ușor pielea cu ulei de măsline, mai ales brațele, coatele și picioarele până se absoarbe complet. Și tot uleiul de măsline este prietenul celor care suferă de keratoză. În acest caz, se face masaj ușor timp de cinci minute cu ulei de măsline, iar intern se consumă ulei presat la rece. Nu în ultimul rând, uleiul de măsline este excepțional când aveți eczeme produse de contactul pielii cu diferiți detergenți, întrucât ajută la regenerarea rapidă a țesuturilor afectate.
Ceaiul reglează glicemia
Dacă aveți diabet zaharat sau prediabet, controlul nivelului de zahăr din sânge are un mare impact asupra sănătății dumneavoastră. În cadru unui studiu din 2006, au fost observate grupuri de oameni care au urmat o dietă săracă în grăsimi, optând pentru o dietă mediteraneană cu accentul pe uleiul de măsline extravirgin. La finalul studiului, aceste persoane au avut un nivel semnificativ mai mic de zahăr în sânge decât cei care au urmat dieta săracă în grăsimi. Și asta pentru că uleiul de măsline conține un antioxidant puternic, oleocanthal, care este responsabil de reducerea inflamației. Acesta dă și gustul „piperat” pe care îl are uleiul de măsline proaspăt presat. Ceaiul de măsline reușește, la rândul său, să regleze glicemia, colesterolul și trigliceridele. Modul de preparare este următorul: în 500 ml apă rece puneți 20 g frunze uscate de măslin și lăsaţi la macerat timp de 12 ore. Ulterior, încălziți lichidul și aşteptaţi până când ceaiul începe să fiarbă. Luați de pe foc și lăsați-l cinci minute, după care strecurați și păstrați într-un vas de sticlă. Consumați preparatul cu înghițituri mici, pe parcursul unei zile. Cura durează 30 de zile și se poate repeta din două în două luni.
Crenguțele alungă anxietatea
Pentru a scăpa de anxietate, specialiștii în fitoterapie recomandă să țineți în casă, lângă icoane, o crenguță de măslin. Când stările rele încep să se manifeste, priviți timp de 15-20 de minute această crenguță și vă veți liniști imediat. Pentru efect maxim, această terapie este însoțită, bineînțeles, de rugăciune. Din cele mai vechi timpuri se știe că pentru a scăpa de diaree trebuie să consumați puțină pudră de sâmburi de măsline arse. De asemenea, pentru a uita de durerile îngrozitoare de măsele, puneți pe foc frunze și sâmburi de măsline. Strângeți pudra și amestecați cu rachiu, iar din acest preparat se pune puțin pe locul afectat. Primăvara, mai ales, este extrem de utilă o cură de detoxifiere cu ajutorul măslinelor. În acest sens, luați o lingură cu ulei și mestecați bine timp de 20 de minute, fără să înghițiți, pentru că uleiul devine foarte toxic. Veți constata că se va forma o pastă tare, de consistența unei gume, care ulterior va fi aruncată. Pentru efect maxim, tratamentul se face timp de zece zile și are rolul de a scăpa organismul de toxine.
Pulberea de sâmburi vă scapă de kilogramele în plus
Dacă vreți să dispară colăceii de pe burtă, măcinați sâmburi de măsline și puneți pulberea în băuturi, respectiv lapte de soia, de orez, sucuri de fructe și legume și chiar în ceaiuri. Această cură va stimula tranzitul intestinal, favorizând eliminarea toxinelor din organism și pierderea în greutate. În plus, oamenii de știință susțin că o cură cu pulbere de sâmburi de măsline are efecte pozitive și în ceea ce privește îmbunătățirea circulației deficitare și grăbirea vindecării fisurilor anale. Pentru ten uscat, se prepară o mască obținută dintr-o linguriță cu ulei de măsline, un gălbenuș și o linguriță cu miere lichidă. Toate aceste componente se amestecă foarte bine, pentru omogenizare, apoi se aplică pe față, timp de minimum 15 minute. Acest tratament hrănește și hidratează tenul.