de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Fructele sălbatice numite coarne, ale arbustului cornus mas, au nenumărate beneficii și sunt cunoscute de secole pentru proprietăți unice, pe care numai roadele care cresc în adâncul pădurilor le pot avea.
Stopează scaunele moi
Una dintre cele mai importante proprietăți ale acestor fructe pline de antioxidanți este cea de stopare a scaunelor moi. Coarnele de pădure au gust dulce-acrișor, astringent, asemănător cireșelor, și efect diuretic. De asemenea, aceste fructe sunt apreciate pentru efectul lor dezinfectant, tonic, antiinflamator, antibacterian și cicatrizant. Cantitatea de vitamina C din aceste fructe o depășește pe cea din lămâi sau măceșe. Astfel, coarnele de pădure sunt recomandate în cazuri de diabet zaharat, deoarece ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, sunt un bun remediu pentru indigestie, dureri de cap, normalizează activitatea enzimatică a pancreasului, ajută în tratamentul paraziților intestinali, crampelor, icterului, enteritelor sau enterocolitelor.
Micşorează impactul febrei
Coarnele de pădure îmbunătățesc procesele metabolice din organism, normalizează tensiunea arterială, calmează durerile de cap, ameliorează inflamațiile vene- lor, bolile articulare, guta, previn scleroza multiplă și fragilitatea capilarelor. Sunt o sursă de vitamine, ca și de minerale, pectine, tanin, acizi organici. Datorită elementelor active deosebite, coarnele de pădure sunt folosite în tratamentul gripei, răcelii, sângerărilor nazale, rahitismului sau scarlatinei. Fructul este atât de astringent, încât poate provoca chiar contracția mușchilor sau țesuturilor corpului, în caz de sângerare excesivă. Coarnele au, de asemenea, capacitatea de a ajuta la reducerea impactului febrei și pot aduce temperatura corpului la normal. Coaja și fructele sunt și ele nutritive, ajutând la restabilirea echilibrului nutrienților pierduți din organism.
Leac împotriva urinării frecvente
Ceaiul din coarne de pădure este foarte eficient în tratamentul vertijului sau al urinărilor frecvente. Se pune o linguriță cu fructe uscate la 250 ml apă clocotită, se fierbe trei minute, se strecoară și se consumă. Cantitatea de vitamine și minerale, precum și gustul plăcut al coarnelor de pădure fac din aceste fructe unele ușor de administrat chiar și copiilor, pe care îi feresc de anemie. Sucul de coarne de pădure are excelente proprietăți de revitalizare și remineralizare, fiind deosebit de bogat în potasiu, fier, calciu, mangan, zinc. În plus, poate fi consumat de diabetici, întrucât are un indice glicemic mic - doar 40 de calorii la fiecare 100 ml și numai 9,9% carbohidrați. Și siropul de coarne de pădure este un excelent tratament pentru detoxificare și refacerea ficatului. Pentru a-l prepara, este nevoie de: 3 kg fructe, 2 kg zahăr, 1 l apă. Se spală fructele, se strecoară și se pun la fiert cu apă, într-o oală încăpătoare. Se adaugă zahărul și se lasă pe flacără până se obține un sirop gros.
Florile de cornus mai sunt folosite în tratamentul diareei
Compot din coarne de pădure
Ingrediente: 500 g coarne, 1 linguriță cu vanilie, 2 l apă, 250 g zahăr.
Mod de preparare: se spală fructele și se curăță de sâmburi. Se topește zahărul în apă, într-o oală, la foc mic. Se adaugă fructele, se fierb timp de zece minute, apoi se pun în borcane din sticlă și se închid ermetic.