de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Un vechi proverb popular spune că „În casa în care intră soarele, nu intră doctorul”. În ultima perioadă însă, tot mai mulți sunt specialiștii care susțin că soarele este vinovat pentru multe boli, care mai de care mai grave. Cât de tare poate dăuna acesta sănătății dumneavoastră și ce trebuie să faceți atunci când ați stat la soare și v-ați ales cu bășicuțe și arsuri, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihai Apostol (medalion).
„Riscul este crescut la altitudini mari sau latitudini joase”
- În ultima vreme, medicii sunt cei care vorbesc soarele de rău, transformându-l într-un fel din bunul prieten în marele dușman. A devenit acesta atât de periculos pentru sănătate? Când apar arsurile solare?
- Cu siguranță, da. Să ne gândim la cât de mult reduce pătura de ozon poluarea industrială. Exact stratul acesta de ozon are rolul de a opri radiațiile ucigătoare ale soarelui, pe care le filtrează, în așa fel încât doar o mică parte să ajungă pe pământ. Odată ce acesta s-a redus considerabil, toți începem să fim din ce în ce mai expuși radiațiilor solare foarte puternice, cu care organismul nostru, mai ales pielea, nu este deloc obișnuit, și atunci se îmbolnăvește. De aici și explozia de cancere de piele. Cât privește arsurile solare, acestea apar la primele expuneri la soare din an și constau în înroșirea puternică a pielii, care devine fierbinte la atingere, ustură foarte rău și, uneori, dă senzații de mâncărime. Dar arsurile solare pot fi accentuate de aplicarea pe piele, înainte de a ieși la soare, a unor produse cosmetice sau diferite alte substanțe chimice.
- Care sunt persoanele cele mai expuse la arsurile solare?
- Pielea neprotejată poate fi deteriorată după doar 15 minute de expunere la radiațiile UV. Cu toate acestea, pot trece până la 12-24 de ore sau chiar mai mult până când să apară efectul complet al expunerii la soare la nivelul pielii. Cu alte cuvinte, azi putem să avem o piele roz și mâine dimineață o vedem arsă de soare. Cei mai sensibili la efectele nocive ale soarelui sunt sugarii și copiii mici, dar și persoanele cu tenul deschis la culoare și cele care se expun la soare în perioada dintre orele 10:00 şi 16:00, când razele acestuia sunt cele mai puternice. Riscul este crescut la altitudini mari sau latitudini joase. Se pot arde la soare și cei care stau mult în aer liber, dar și persoanele care consumă anumite medicamente cum ar fi tetraciclina, care face pielea să devină mai sensibilă. Sensibilitatea pielii la soare poate fi crescută la cei care suferă de lupus.
„Aplicaţi pastă obţinută din argilă verde dizolvată în apă”
- Ce remedii oferă natura celor care suferă de arsuri solare?
- Efecte spectaculoase în arsurile solare le au uleiurile esențiale. Se poate folosi ulei de lavandă sau de mușețel. Se pun câteva picături de ulei într-un pulverizator cu apă şi se unge partea cu probleme. De asemenea, e indicat să fie adăugate 10-12 picături de ulei esenţial în baie. Pentru a fi reduse roșeața și inflamația, este eficient uleiul de coriandru, care se aplică, de asemenea, pe părțile arse de piele. Foarte bun în arsurile solare este și uleiul de măsline, care poate fi combinat cu oţet şi aplicat direct pe zona afectată. Se amestecă două linguriţe cu ulei de măsline cu două linguriţe cu oţet şi se masează bine pielea arsă. Se lasă să acţioneze aproximativ 40-60 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduță. Masaj delicat al zonei arse se poate face și cu ulei de nucă. Compresele cu lapte sunt şi ele eficiente. De asemenea, o baie calmantă, cu apă în care aţi vărsat trei-patru litri de lapte, este un remediu excelent pentru arsurile solare. Totodată, puteţi aplica şi iaurt, direct pe suprafaţa arsă. Mierea este un calmant excelent, dacă este aplicată direct pe piele. Compresele cu apă rece şi cuburile de gheaţă calmează, de asemenea, arsurile solare. Pasta obţinută din argilă verde dizolvată în apă se aplică pe pielea arsă pentru a stopa inflamarea şi a facilita cicatrizarea.
- Cum ar trebui să se protejeze o persoană ca să nu ajungă la arsuri solare?
- Se pare că acum nu mai este suficient să te dotezi cu creme cu factor de protecţie 50, iar acesta este rezultatul unui studiu efectuat de Cancer Research din Marea Britanie, care consideră că un factor de protecţie mare nu mai este în măsură să ofere o protecţie completă împotriva cancerului de piele. Cercetătorii au descoperit că o protecţie Spf 50 este capabilă să reducă daunele cauzate de soare şi poate încetini dezvoltarea de melanom malign, dar nu poate garanta o protecţie completă. Cele mai eficiente produse pentru tratarea acestei probleme sunt cele pe bază de tătăneasă, atât tinctura, cât și crema. Aceasta are un puternic efect răcoritor, calmant, antiinflamator și, important de știut, fiind un excelent antitumoral, poate preveni problemele grave de mai târziu. Rodiile sunt un remediu minunat atât pentru profilaxia arsurilor solare, cât şi pentru tratarea lor. De aceea, în perioada verii, în special în zilele în care faceți plajă, este recomandat să consumați rodii sau suc natural de rodie. Castraveţii sunt un alt aliment cu acţiune calmantă pentru pielea arsă de soare, ei fiind eficienţi şi pentru protejarea epidermei înainte de expunerea la razele puternice. Astfel, pentru a preveni arsurile solare, puteți amesteca suc de castraveţi cu puţină glicerină şi apă de trandafiri. Aplicați masca protectoare pe piele şi lăsați să acţioneze cel puţin 20 de minute. Pentru a trata arsurile solare, folosiți piure de castraveţi. Aplicați pe zonele cu probleme, pentru ca ingredientele active să hidrateze în profunzime epiderma şi să amelioreze senzaţia de durere. În cazul în care ați stat prea mult la plajă şi pielea a avut de suferit, opăriți câteva frunze de salată în apă clocotită, apoi lăsați infuzia la răcit. Strecurați apa şi turnați într-o sticlă. Lăsați recipientul în frigider pentru cel puţin o oră, apoi umeziți o compresă din tifon cu infuzie rece de salată verde. Durerea provocată de arsurile solare va dispărea imediat.
PONT. Dacă aveți arsuri solare, atenuați durerea prin aplicarea de felii de roșii direct pe zonele cu probleme.
„Cartofii grăbesc vindecarea pielii la copii“
- Cum îi ajută natura pe cei mici care s-au ars la soare?
- Ceaiul verde sau cel de mentă reprezintă o variantă excelentă de folosit în aceste situaţii, iar compresele aplicate pe corp din acest ceai, răcit, fac minuni. Tărâţele de ovăz acţionează rapid dacă le puneți într-un recipient mai mic, pentru a aplica comprese pe corp. Se pot combina şi cu un albuş, aplicând compoziţia obţinută direct pe zona afectată și astfel pielea micuțului nu se va descuama. Cartofii pot fi aplicați direct pe arsuri sau pot fi mărunţiți pentru ca nutrienţii lor să pătrundă mai rapid în piele. Acest aliment are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar și pentru piele, pentru că o hidratează foarte bine. Mai mult decât atât, vindecă arsurile solare, calmează pielea și diminuează usturimea.