de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
O plantă de excepție, din familia mentei, stă la baza unui proiect internațional care urmărește crearea unei întregi game de medicamente necesare în lupta împotriva cancerului și a altor boli grave. Scutellaria este cunoscută în China de 2.000 de ani, iar astăzi oamenii de știință o pun la baza unor tratamente complementare importante.
Protejează ficatul
În cadrul unui proiect de anvergură, derulat de specialiștii Academiei de Știință din China, în colaborare cu John Innes Centre, din Marea Britanie, scutellaria, cunoscută sub denumirea populară de „scufia chinezească”, a pus la dispoziția cerce- tătorilor o serie de compuși cu proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante, anticancer, de protecție a ficatului și neuroprotectoare, notează sciencedaily.com. Deși planta cunoaște o răspândire terapeutică tot mai mare, abia acum i-a fost „deslușit” științific genomul impresionant. Cercetările asupra acestei plante, precum și a „rudelor” sale, au început să dea rezultate care urmează să se transforme într-o gamă largă de remedii, anunță oamenii de știință.
Alungă tulburările de somn
Scutellaria este renumită pentru efectele benefice în tulburările sistemului cardiovascular şi nervos, pentru combaterea oboselii şi a simptomelor menopauzei. Ca antiinflamator, planta elimină durerile de cap, tulburările de somn, combate ateroscleroza, calmează crizele nervoase. De asemenea, preparatele pe bază de scutellaria sunt utilizate din timpuri imemoriale în tratamentul afecţiunilor tractului gastrointestinal şi în normalizarea funcţiei hepatice. În scopuri terapeutice, se recoltează rădăcina şi rizomii în ultimele două săptămâni din luna august, când acestea conţin mai multe substanţe active. Rădăcina se curăţă şi se taie bucăţi, apoi se pune la uscat într-un loc curat şi bine aerisit, în strat subţire, pe coli de hârtie. Produsul uscat se depozitează în recipiente de hârtie sau de pânză şi poate rezista timp de trei ani.
Excelent tonic general
În medicina populară orientală, planta este considerată de mare ajutor în cazuri de hipertensiune arterială, fiind recomandată în tratamentul infecţiilor de la nivelul tractului digestiv, dermatologice (urzicături, eczeme), precum şi al unor alergii grave, cum este, de exemplu, febra fânului. Planta ajută şi la îmbunătăţirea sistemului circulator, este un excelent tonic general şi un expectorant eficient.
Scutellaria este renumită pentru capacitatea de a contribui la dilatarea vaselor sangvine
Potenţiale proprietăţi antitumorale
Rizomul plantei conţine o serie de elemente vitale pentru sănătatea organismului, din care fac parte magneziu, calciu, potasiu, cupru, seleniu, iod, mangan, cobalt, zinc, fier, substanţe flavonoide, răşini, uleiuri esenţiale, tanin, saponine. În aceste condiții, scutellaria este studiată intens din perspectivă antitumorală, în special în Japonia. Tinctura din rădăcina plantei este un produs folosit pe scară largă de medicina populară asiatică și poate fi utilizat timp îndelungat, la recomandarea și în dozele indicate de specialist.