de Adelina Marin şi Adrian Barna
Pieţele abundă de pepene verde - fructul preferat în plină vară, mai ales când canicula este atât de greu de suportat. Pepenele verde este foarte mult apreciat în alimentaţie, datorită gustului echilibrat, dulce, fin, suculent şi răcoritor.
Diminuează balonarea
Componentele bine armonizate: zahăr (7%-11%), substanţe pectice, antociani, complex vitaminic (C, A şi mai puţin B1, B2, H, PP) şi săruri minerale (îndeosebi potasiu şi apoi calciu, fosfor şi fier), dau miezului aprecierea de care se bucură. Cura din fiecare vară cu pepene verde este benefică datorită multiplelor proprietăţi terapeutice: diuretice, depurative, laxative, antilitiazice, antiinflamatoare, antiinfecţioase şi cicatrizante. De asemenea, proprietăţile pepenilor contribuie la prevenirea şi profilaxia unor afecţiuni maladive, cum ar fi: în boli interne (precum litiază renală şi biliară, inflamaţii şi infecţii renale, hiperuricemie, gută, gonoree, inflamaţii splenice, hepatită cronică, constipaţii, vome, obezitate) şi în boli externe se folosește la arsuri uşoare sau inflamaţii ale tegumentelor.
Întrebuințări cu rezultate miraculoase
De la acest fruct - cel mai consumat pe timpul arșiței - nu se aruncă nimic, ci, dimpotrivă, totul vă este de folos. Pentru dizolvarea calculilor de la rinichi sau de la vezica biliară şi în caz de obezitate consumați 1-2 kg zilnic, în stare proaspătă. De asemenea, miezul este folosit în produse de cofetărie ca fructe zaharisite, jeleuri, gemuri, compoturi. Și sucurile din miez de pepene, extrase cu storcătorul sau cu maşina de tocat, după care se strecoară prin tifon şi se bea un pahar pe zi, au efecte excelente în hepatita cronică; seminţele decojite şi măcinate fin se înghit (una-două linguri pe zi, cu puţină miere de albine) pentru efecte deosebite în dizolvarea pietrelor la bolnavii de litiază renală şi biliară; nu este de neglijat cataplasma cu pulpă crudă, aplicată pe arsuri uşoare sau pe inflamaţii de piele.
Se urmează regim alimentar strict!
Prima măsură care se impune pentru dizolvarea calculilor de la rinichi constă în creșterea aportului de lichide nesărate și nealcoolice, cu cel puțin trei litri pe zi (în lunile de vară chiar patru litri), asigurând o diureză de minimum doi litri, exceptând persoanele cu suferințe cardiace. Cel puţin jumătate din cantitatea de apă se va lua în orele de dimineață. Cele cinci zile de regim dirijat: ziua 1 - suc de pepene verde (câte 250 ml la intervale de două-trei ore); ziua 2 - câte o linguriță cu ulei de măsline la intervale de 15 minute; ziua 3 - același regim ca în prima zi; ziua 4 - se consumă numai fructe proaspete, repartizate în trei-patru mese; ziua 5 - dimineața numai fructe, la amiază piure de cartofi cu salată de zarzavaturi, iar seara mere cu pâine graham. După aceste zile se vor consuma supe de legume (morcov, fasole verde, tomate, dovlecei), salate de crudități (ceapă, ardei gras, usturoi, morcov, ridiche neagră rasă, sfeclă roșie, varză, pătrunjel, mărar, păstârnac, praz, castraveți), salată de vinete, cartofi fierți, fructe crude, sucuri și compoturi din mere, pere, cireșe, lămâi (două-patru fructe pe zi), pepene verde și galben, coacăze, fragi (300-500 g pe zi), afine, alune de pădure, stafide, struguri (1-2 kg pe zi pe o durată de una-două zile săptămânal). Prin acest regim cu carență în sare se va elimina o mare cantitate de apă din organism, ușurând, totodată, activitatea inimii.
Înlătură toxinele din corp în șapte-zece zile
Puteţi profita de efectele depurative şi de detoxifiere ale pepenilor, urmând o cură exclusiv cu pepene timp de câteva zile. Astfel, veţi elimina mare parte a toxinelor din organism şi vă veţi simţi plini de energie şi de vitalitate. Se vor consuma zilnic, pe o perioadă de șapte-zece zile pe lună, minimum două kilograme de pulpă de pepene roşu, bine copt şi dulce. În cazul pepenelui verde, coaja cântăreşte aproximativ o treime din greutatea sa, ceea ce înseamnă că pentru a consuma cantitatea menţionată aveţi nevoie, zilnic, de un pepene de aproximativ trei kilograme. Deoarece sucul de pepene se oxidează repede, pierzându-şi potenţialul curativ în mai puţin de 15 minute, nu este indicat a se substitui fructul consumat crud, ca atare, cu sucul de pepene.
Pulpa, conservată în borcane
Pentru a vă bucura și în timpul iernii de aroma pepenelui, puteți prepara dulceaţă din pulpa fructului. După ce îndepărtați miezul roşu şi partea verde de la exterior, tăiați în bucăţi cu formă cubică, care se opăresc timp de cinci-zece minute în apa fierbinte la care s-a adăugat un vârf de cuţit cu acid citric, pentru a evita zaharisirea dulceţii. Apoi fierbeți în trei etape, cu pauze de una-două ore între ele pentru răcire. Pentru 1 kg cuburi adăugați 1,2 kg zahăr ce se împarte în trei porţii, la începutul fiecărei fierberi.