de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Plantă medicinală originară din Noua Zeelandă, kavakava vine cu o mulțime de beneficii pentru sănătate și este folosită de secole pentru virtuțile sale terapeutice.
Ameliorează sindromul colonului iritabil
În medicina tradițională din Pacific, kavakava este prezentă ca un vindecător de top al problemelor de ordin digestiv, notează healthline.com. Astfel, planta contribuie la ameliorarea crampelor abdominale și a sindromului colonului iritabil, la combaterea balonării și a acumulării gazelor intestinale, eliminând indigestia grație compușilor specifici care îi conferă gustul amărui. Infuzia se prepară din 12 frunze de plantă fierte 20 de minute într-un litru de apă. Se strecoară și se poate consuma câte o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi.
Mestecată în stare crudă, vă scapă de durerea acută de dinţi
În medicina tradițională maori, kavakava figurează la loc de cinste pentru capacitatea de a contribui la vindecarea unor probleme ale vezicii uri- nare, grație unor proprietăți antiinflamatorii. Totodată, planta este recomandată și pentru menținerea unei bune sănătăți a sistemului circulator. Cald, ceaiul de kavakava calmează accesele bronșitei, iar rece și aromat cu o frunză de mentă sau cu ghimbir se bea în mod curent în Pacific pe post de tonic al întregului organism.
Kavakava este o plantă cu certe rezultate și în tratarea unor afecțiuni externe. În caz de acnee, eczemă sau alte tipuri de inflamații la nivelul pielii, se ia o frunză de plantă, se presează puțin și se pune direct pe locul afectat, fixându-se cu un plasture. Kavakava va „trage” infecția în timp-record. De asemenea, frunzele plantei se pot mesteca în stare crudă atunci când intervine o durere acută de dinți. Tot extern, compresele cu frunze de kavakava sunt eficiente împotriva durerilor reumatice.
Unii compuși din kavakava sunt studiați pentru proprietatea de a reduce anxietatea, unele dureri și de a trata insomnia