de Călin Popa şi Adrian Barna
Puține efecte constatate de știință asupra organismului uman se compară cu cele generate de ardeiul iute. Cele mai recente cercetări asupra acestui aliment-minune l-au relevat ca pe un potențial furnizor de soluție salvatoare pentru bolnavii de cancer pulmonar.
Previne invadarea celulelor sănătoase
Cercetătorii care studiază ardeiul iute au toate motivele să-l recomande și să-l exploateze din perspectiva unor potențiale tratamente. Un studiu recent, derulat la Universitatea Marshall, din Orlando, SUA, a dat la iveală o nouă proprietate a celebrei capsaicine, substanța care dă iuțeala specifică ardeilor: capacitatea de a stopa evoluția cancerului pulmonar. Experții consideră rezultatele acestui nou studiu drept o adevărată deschidere de drum pe direcția combaterii cumplitei maladii, mult mai răspândită decât în trecut din cauza poluării masive. „Cancerul pulmonar de regulă se extinde la alte organe, la creier, la ficat sau la sistemul osos și de aceea este foarte greu de tratat. Studiul nostru arată că ardeiul iute, prin capsaicină, poate reprezenta o terapie cu totul nouă de combatere a acestor metastaze, prevenind eficient invadarea celulelor sănătoase de cele canceroase”, explică expertul Jamie Friedman, autor al cercetării.
Alimentează structura capilarelor
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac, cât şi pentru tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristaltică a intestinului, ajută la eliminarea toxinelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi a ulcerelor intestinale. De asemenea, efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator sunt uimitoare. Consumul acestei legume generează alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi susține echilibrarea tensiunii arteriale.
Drenează pasajele nazale congestionate
Capsaicina din ardeiul iute uimește în continuare cercetătorii cu proprietățile sale. Capsaicina pe care o conține are un rol esenţial în drenarea pasajelor nazale congestionate și este utilizată în farmacie, la prepararea unor formule care combat diverse tipuri de dureri. În plus, ardeiul iute este o sursă excelentă de betacaroten și implicit vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale (care căptuşesc cavităţile corpului). Totodată, betacarotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide, iar activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi.
Ameliorează simptomele psoriazisului
Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conţine mai multă capsaicină, un inhibitor puternic al substanţei P, neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. În prezent, se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale. De asemenea, în urma unui studiu de amploare, s-a constatat faptul că voluntarii cu psoriazis care au folosit preparate ce conţineau capsaicină au raportat o îmbunătăţire semnificativă a simptomelor. Totodată, căldura resimţită de o persoană în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor, alimentul cu gust iute fiind astfel un mare aliat în lupta cu kilogramele în plus.
„Sperăm ca într-o zi capsaicina din ardeiul iute să poată fi folosită pentru tratarea unui mare număr de tipuri de cancer“ Jamie Friedman, Universitatea Marshall, SUA