de Călin Popa şi Florica Pintea
Foarte sățios și o sursă recunoscută de energie, năutul este un aliment bogat în fibre, cu efecte benefice organismului.
Crește densitatea osoasă
Năutul este o plantă de la care se întrebuințează boabele. Principalii constituenți ai năutului sunt fibrele, lipidele (mai mult decât fasolea sau lintea), amidonul, vitamina C și complexul de vitamina B, folații (100 g năut furnizează o cantitate triplă din doza zilnică recomandată), precum și săruri minerale, în special fier (de trei ori mai mult decât conține carnea) și zinc. În aceste condiții, năutul se remarcă pe linia promovării sănătății oaselor, contribuind la creșterea densității osoase și la prevenirea unor probleme legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi osteoporoza.
Normalizează nivelul glicemiei din sânge
Năutul conține o formă complexă de carbohidrați care se digeră încet, eliberând treptat energia. În felul acesta, se evită creșterea bruscă a glicemiei din sânge, ceea ce este foarte important pentru diabetici, dar nu numai. Năutul este renumit pentru că asigură organismului necesarul de proteine, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru includerea în alimentație. De asemenea, ajută la controlul greutății corporale, asigurând sațietate. În același timp, conținutul de fibre al năutului îmbunătățește digestia - o porție de numai 100 de grame oferă aproximativ 30% din doza zilnică recomandată. Ca urmare, consumul de năut curăță sistemul digestiv de toxine, combate constipația și ajută la echilibrul microflorei intestinale.
Năutul este creditat cu capacitatea de a echilibra nivelul colesterolului din sânge și inimă, ajutând în felul acesta la prevenirea aterosclerozei, infarctului și accidentelor vasculare cerebrale. Mai mult, lipidele conținute de năut sunt, în principal, sub formă de acizi grași Omega 3, forme benefice de grăsimi polinesaturate, de care organismul are nevoie. De asemenea, năutul este o sursă bogată de folați, cu rol important în formarea globulelor roșii, sintetizarea proteinelor, diviziunea celulară. Asigurarea consumului recomandat de folați este foarte importantă mai ales pentru femeile gravide, întrucât aceste substanțe reduc semnificativ riscurile defectelor fetale, cum ar fi spina bifida.
Este un excelent vermifug, fiind indicat în litiaza urinară
Salată de ton cu năut
Ingrediente: 1 cană cu năut, 1 conservă cu ton în suc propriu, 5 castraveţi muraţi, 1 legătură de pătrunjel, 2 linguri cu pastă de susan, sare şi piper.
Mod de preparare: lăsați năutul să se înmoaie peste noapte, apoi îl fierbeți timp de 20 de minute într-un vas cu apă şi puţină sare. Între timp, tăiați bucăţele mici castraveţii şi eliminați surplusul de saramură. Într-un vas amestecați tonul, năutul fiert şi răcit, castraveţii, pasta de susan, pătrunjelul tăiat, apoi condimentați cu sare şi piper.