de Călin Popa şi Adrian Barna
Ceaiul de măceşe este unul dintre cele mai cunoscute remedii populare. Este folosit de secole pentru creşterea imunităţii organismului şi în general pentru a menţine starea bună de sănătate. Prin conţinutul de vitamine şi minerale, măceșele sunt eficiente în numeroase şi diverse afecţiuni.
„Medicament” pentru asteniile nervoase
Efectele benefice ale măceşului sunt cunoscute încă din Antichitate. Fructele sale sunt extrem de bogate în vitamina C, dar şi în alte tipuri de vitamine, în zaharuri, acid citric, pectine, tanin, cupru, crom, mangan, pectină, acizi organici, uleiuri esenţiale. Ca urmare, preparatele pe bază de măceșe au proprietăți terapeutice remarcabile, au efecte revigorante, antibacteriene, de regenerare, analgezice, anticancer şi antiinflamatorii. Ceaiul de măceşe funcţionează ca un calmant natural în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică. Atunci când îl preparați, este bine să lăsaţi mai întâi să fiarbă apa şi apoi să adăugaţi fructele uscate şi zdrobite. În acest mod se conservă mult mai bine vitamina C. La 500 ml apă clocotită puneţi două linguri cu măceșe zdrobite. Se poate îndulci cu miere după ce se mai răceşte, şi se bea pe parcursul unei zile.
Măreşte secreţia de bilă
Grație conținutului lor de excepție, măceșele sunt aliați redutabili ai sănătății inimii. Astfel, preparatele din măceşe reuşesc să menţină buna funcţionare a vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui și protejând sistemul cardiovascular. De altfel, prin tradiție este recunoscută proprietatea măceșelor de a preveni angina pectorală sau infarctul, mai ales în combinație cu păducelul. De asemenea, ceaiul de măceșe este recomandat şi în afecţiunile ficatului, deoarece are proprietatea de a mări secreţia de bilă. În aceste condiții, ceaiul de măceșe poate fi utilizat ca adjuvant în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare. După o masă copioasă, o cană cu ceai de măceşe va face minuni, fără să mai fie nevoie de medicamente de sinteză pentru revenirea la starea de bine.
Distrug pietrele la rinichi!
Ceaiul de măceşe este foarte util în eliminarea pietrelor sau nisipului la rinichi. Acest efect se datorează proprietăților de diuretic ale acestui ceai care mărește cantitatea de urină eliminată și participă substanțial la detoxificarea organismului. Demn de menționat este faptul că ceaiul de măceșe nu are contraindicații și poate fi consumat perioade lungi, fiind de folos și în cazuri de inflamații intestinale, infecții ale tractului urinar sau cistită. De asemenea, substanţele nutritive din măceşe au rol atât în stimularea, cât şi în consolidarea sistemului imunitar. Se bea cel puţin o cană cu ceai de măceșe pe zi.
Fructele de măceş din care s-au îndepărtat sâmburii şi perii se recomandă pentru eliminarea paraziților intestinali
Băutură răcoritoare
Ingrediente: 100 g măceșe spălate și zdrobite, 1 l apă rece, 100 g zahăr.
Mod de preparare: fructele se lasă la macerat în apă timp de 12 ore, se strecoară prin pânză deasă, se adaugă zahărul şi se completează cu apă până la un litru. Se păstrează la rece. Pentru preparatele din măceşe se vor folosi numai vase smălţuite, deoarece metalele descompun vitamina C.