de Călin Popa şi Florica Pintea
Considerat în general o plantă toxică, aconitul este, totuși, folosit în medicina populară asiatică, în special japoneză și chineză, pentru tratarea unor diverse dureri. Această tradiție a atras atenția experților, care au ajuns la concluzia că aconitul poate fi utilizat pentru calmarea suferințelor neuropate.
Util în ligatura nervului sciatic
Aconitul este tratat la temperaturi mari pentru a se obține substanțele utilizate în medicina tradițională asiatică. În general, rădăcina plantei este prezentă în terapia japoneză kampo pentru a atenua durerile asociate răcelilor puternice, notează sciencedaily.com. În aceste condiții, specialiștii de la Universitatea Nagoya, din Japonia, au realizat un compus stabil și mai puțin toxic al plantei, neolinul, care poate fi utilizat cu efecte remarcabile în tratarea ligaturii nervului sciatic, suferință omniprezentă în lumea modernă și care implică o senzaţie ce se manifestă ca o durere severă în zona spatelui (zona lombară), feselor şi picioarelor. Criza sciatică este un simptom cauzat de o afecţiune ori de un factor care irită nervul sciatic.
Decongestionează căile respiratorii
Rezultatele testelor pe animale de laborator au pus în evidență faptul că rădăcina procesată de aconit conține agenți promițători pentru calmarea durerii neuropate. Aceasta este durerea care apare drept consecinţă directă a unei leziuni sau a unei boli a sistemului nervos somatosenzitiv. Durerea de acest tip este asociată afecţiunilor neurologice şi non-neurologice, iar incidenţa sa creşte odată cu cea a afecţiunilor metabolice (diabet zaharat), oncologice şi a duratei de viaţă. De asemenea, planta poate fi utilizată și pe segmentul care a consacrat-o în mod tradițional, pentru calmarea tusei în bronşite, tuse convulsivă, laringite şi pentru decongestionarea căilor respiratorii. Se administrează ca analgezic, sub formă de pulbere, 0,01 grame odată sau 0,05 grame în 24 de ore.
Folosirea aconitului se face la indicaţia medicului, iar reţetele se prepară numai în farmacie