de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Bulgurul este un amestec de boabe de grâu întregi. Este bogat în grăsimi şi în minerale esenţiale. Acesta oferă organismului proteine, fibre şi alţi nutrienţi care ajută la menţinerea corpului sănătos şi puternic.
Contribuie la procesul de creştere a copiilor
Consumul de bulgur, preluat în Europa din tradiția turcească, este un obicei benefic. Și asta întrucât bulgurul oferă energie organismului. De asemenea, având un conținut important de antioxidanți, minerale şi compuşi fenolici, acest amestec de cereale asigură sănătatea inimii. Fibrele din bulgur recomandă acest aliment pentru îmbunătățirea digestiei. Potrivit studiilor de specialitate, această combinație de soiuri de grâu are capacitatea de a reduce constipația și de a ameliora simptomele colonului iritabil.
„Topeşte” kilogramele în plus
Prin capacitatea de a micșora colesterolul, bulgurul este o excelentă opțiune alimentară pentru persoanele care luptă deopotrivă cu diabetul și cu kilogramele în plus. Pe o direcție s-a constatat că poate încetini ritmul în care sunt digeraţi carbohidraţii şi felul în care zahărul este eliberat în sânge, iar pe cealaltă că previne supraalimentarea, prin inducerea senzației de sațietate. De asemenea, bulgurul este recomandat şi în alimentaţia copiilor, întrucât, prin vitamina B6 pe care o conține, contribuie la procesul de creștere. Iar dat fiind faptul că este bogat în fier, acest aliment este recomandat persoanelor care suferă de anemie.
Curăţă corpul de metale grele
Consumul de bulgur în mod regulat ajută la prevenirea acidității excesive pe care o generează în organism consumul prea mare de zahăr sau de alimente nesănătoase. Prin echilibrarea nivelului de pH al organismului, bulgurul contribuie la îmbunătăţirea imunităţii şi la o mai bună absorbţie a nutrienţilor. Ca aliment cu indice glicemic scăzut, bulgurul poate, de asemenea, contribui la reducerea nivelului de stres din organismul pus în fața situației de a procesa toxine, elemente poluante, metale grele. În plus, cercetări de dată recentă au scos în evidență faptul că bulgurul poate sta la loc de cinste pe lista alimentelor capabile de a preveni apariția tumorilor, în special a celor de sân și de colon.
Excelent destresant
Bulgurul este o comoară de vitamine și minerale. Cercetări riguroase derulate la nivel mondial au evidențiat faptul că bulgurul are un pronunțat efect antiinflamator și că este un excelent destresant, prin aportul de magneziu - 100 g bulgur conţin 41% din necesarul zilnic din acest mineral prețios. În general, în magazine, bulgurul se găseşte măcinat mare şi prefiert, aşadar, pentru a-l prepara, trebuie doar să-l puneți în apă fierbinte - o cană cu bulgur la o cană cu apă. Se va umfla în maximum zece minute şi devine bun de mâncat.
Se poate consuma în loc de pâine, ca garnitură
Salată cu bulgur şi linte
Ingrediente: 150 g bulgur fiert, 150 g linte fiartă, 1 morcov, 1 ceapă roşie, 3 linguri cu coriandru, ulei de măsline, suc de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: se fierb bine bulgurul şi lintea. Se taie morcovul, ceapa şi coriandrul. Se amestecă toate ingredientele într-un bol de salată. Se presară puţin ulei de măsline şi suc de lămâie, se adaugă sare şi piper.