de Simona Lazăr şi Florica Pintea
Cimbrul este folosit, deopotrivă, ca plantă-condiment și plantă-medicament. Românii îl folosesc la pregătirea mâncărurilor din leguminoase (fasole, linte, mazăre), la murături, sarmale și cârnați, dar dau prea puțină importanță calităților lui terapeutice. Din caietul de rețete terapeutice sănătoase al bunicii am scos însă câteva preparate și recomandări (decocturi, infuzii, inhalații) care să vă ajute să fiți sănătoși.
Alungă halena și albește dinții
Respirația urât mirositoare (cauzată adeseori de parodontoză), ca și gingivita sau îngălbenirea dinților, reprezintă o problemă a zonei oro-dentare care ne pune probleme adeseori. Datorită proprietăților lui antibacteriene, antifungice și antivirale, cimbrul poate rezolva astfel de probleme. Rețeta din caietul bunicii e simplă și eficientă. Pentru apa de gură cu cimbru, turnați o linguriță cu cimbru în apă clocotită. Infuzaţi timp de 15 minute. Filtrați totul folosind un filtru de ceai chinezesc sau de cafea. Lăsați decoctul la temperatura camerei, să se răcească treptat. Utilizați decoctul filtrat la fel ca și apa de gură comercială. Clătiți gura bine, iar pentru albirea dinților insistați și cu o periuță de dinți.
Inhalațiile sunt indicate pentru sinuzită
E știut că inhalațiile de vapori de apă în care sunt puse diverse plante pot să ajute în cazul sinuzitei. În acest scop puteți folosi și cimbru. Puneți o mână cu plantă uscată într-un vas cu 1-2 litri de apă clocotită și lăsați să fiarbă câteva minute. Când începe să se înalțe aburul binefăcător, acoperiți capul cu un prosop și așezați-vă deasupra vasului. Respirați profund. Vaporii de apă cu cimbru vor ajuta la decongestionarea nasului și vor calma simptomele sinuzitei. În apa care fierbe pot fi adăugate 3-5 picături de ulei de eucalipt sau ulei de mentă.
Ceaiul vindecă durerea în gât
În cazul în care aveți - cum se spune în popor - „roșu în gât”, puteți acționa asupra afecțiunii cu... o cană cu ceai de cimbru. Pur și simplu infuzați 2-3 g cimbru uscat într-o cană cu apă clocotită, timp de zece minute. Filtrați ceaiul și beți-l fără a-i adăuga miere, zahăr sau lămâie. Se recomandă, în acest caz, să se bea până la cinci căni cu ceai de cimbru pe zi.