de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Primele însemnări despre oțet, unul dintre multele daruri oferite omenirii de natură, provin din anul 5000 î.e.n., din Babylon, când a fost folosit ca aliment, dar și ca agent de conservare, dar reziduuri au fost descoperite în vase din Egiptul Antic în jurul anului 3000 î.Hr. Cine a descoperit cu adevărat oțetul rămâne însă o enigmă, însă însușirile sale terapeutice sunt cu adevărat uriașe, acesta înlocuind cu succes medicamentele de sinteză.
Pentru a scăpa de negi și bătături, folosiți vin acru de ceapă
Dezinfectant, revigorant, dar și de mare ajutor în convalescență sau în transpirație nocturnă este oțetul de salvie. Modul de preparare este următorul: o mână cu frunze și flori de salvie se taie cât mai mărunt, se pun într-o sticlă și se adaugă oțet de mere, cât cuprinde. Se lasă sticla la macerat trei luni, într-o zonă călduroasă. Ulterior, se filtrează și se depozitează în sticle închise la culoare, care se păstrează la rece. Se consumă o linguriță de două ori pe zi, la nevoie. În cazul oțetului de ienupăr, aveți nevoie de 150 g boabe, 100 ml alcool și un litru de oțet de vin. Preparatele se introduc într-o sticlă care se lasă la macerat timp de zece zile. Oțetul de ienupăr este cel mai bun pentru a scăpa de stările febrile. Pentru a trata negii și bătăturile, țineți în oțet de mere timp de două ore câteva foițe de ceapă. Veți obține în acest fel un oțet de ceapă concentrat, care se va aplica pe negi sau pe bătături. Diluat cu puțină apă, oțetul de ceapă ajută la dispariția definitivă a pistruilor.
O linguriță cu oțet de mere înainte de fiecare masă ajută la eliminarea pietrelor la fiere
Din multitudinea de oțeturi medicinale folosite de-a lungul vremii, cel mai cunoscut rămâne oțetul de mere preparat acasă. Pentru a obține oțetul de mere amestecați 0,5 apă cu 0,5 kg mere, 100 g miere, 10 g drojdie și 20 g pâine neagră. Amestecul se ține la loc întunecat, acoperit cu un tifon steril timp de zece zile. Ulterior, se filtrează. Este un leac extraordinar pentru stimularea digestiei și a metabolismului, întărește imunitatea și ține bătrânețea departe. Tot oțetul de mere este cel care are grijă de sistemul nervos, iar o lingură cu preparat pe zi, amestecat cu miere de albine, vindecă reumatismul. De aseme-nea, pentru eliminarea pietrelor la fiere se recomandă o linguriță cu oțet de mere consumată înainte de fiecare masă.
Acneea dispare folosind hreanul
În cazul în care suferiți de dureri puternice de cap sau dureri reumatice, încălziți bine 200 g sare, pe care apoi o puneți, folosind un clește, într-un vas de porțelan. Turnați peste sare un litru de oțet de mere și lăsați la macerat pentru zece zile. Cu preparatul obținut, masați bine zona tâmplelor și unde aveți probleme reumatice. Pentru a scăpa de pielea întărită, folosiți oțet de praz. Pentru a obține acest preparat, puneți într-un borcan câteva frunze de praz, apoi turnați 250 ml oțet de prune și lăsați la macerat pentru 24 de ore. Masați bine zona afectată timp de câteva zile. Acneea poate fi ușor îndepărtată cu ajutorul oțetului de hrean. În acest sens, se pune o lingură cu hrean ras într-o sticlă și se adaugă oțet de mere cât cuprinde. Se lasă la macerat pentru șase ore și se folosește sub formă de cataplasme. Atenție! Când simțiți că pielea începe să ardă, îndepărtați cataplasma.
Oţetul de rozmarin, eficient în paralizii
Persoanele care au eczeme cronice și mâncărimi se pot folosi de oțetul de ventrilică. Acesta se obține din 100 g vârfuri înflorite de plantă care se pun într-un borcan, alături de 500 ml oțet de mere. Înfășurați recipientul într-o hârtie cât mai închisă la culoare și lăsați la soare timp de două săptămâni, apoi filtrați. Nimic nu pare că se compară cu oțetul de rozmarin, atunci când vine vorba despre a menține tinerețea și suplețea pielii. De asemenea, oțetul de rozmarin este excepţional pentru a trata paraliziile de tot felul. Dacă va fi consumat intern, o linguriță pe zi, dizolvată într-un pahar cu apă, oțetul de rozmarin stimulează digestia și vindecă atoniile digestive, ajutând şi la buna funcționare a creierului. În tratarea fisurilor anale, un bun prieten este oțetul din scoarță de stejar. Pentru a-l obține, aveți nevoie însă de scoarță de stejar care să aibă cel puțin doi ani vechime. Două linguri cu scoarță de stejar foarte bine mărunțită, apoi fiartă timp de un sfert de oră, se lasă la macerat într-un litru de apă și un pahar cu oțet de vin. Cu acest preparat se pun comprese în zonele afectate.
Cel mai bun leac pentru sughiț
Din bătrâni, se știe că sughițul se va întrerupe imediat ce veți consuma o linguriță cu zahăr care a fost înmuiat în oțet de mere. Contra anginei, faceți gargară la fiecare oră cu o linguriță cu oțet de mere la un pahar cu apă. Pentru a-i veni de hac artritei, administrați de două ori pe zi un pahar cu apă în care ați pus o linguriță cu oțet din mere. Tratamentul se face două săptămâni și după o săptămână de pauză, se poate relua. Dacă ați făcut întinderi musculare, e indicat să folosiți comprese cu 100 g argilă lichidă și patru linguri cu oțet de mere, odată pe zi, procedura având și rolul de a întări oasele. Mușcăturile de țânțari dispar dacă ungeți locul cu oțet de mere.
Pătlagina restabilește culoarea părului cărunt
Pentru viermi intestinali, e necesar să fierbeți în oţet de mere cu sare o mână cu urzică tânără tăiată mărunt, care ulterior se va consuma. Pacienții care suferă de poliartrită spun că durerile devin uneori greu de suportat. În acest sens, puneți într-un pahar cu oțet un ou crud și 100 g slănină nesărată, tăiată cât puteți de mărunt. Amestecați bine și lăsați la macerat pentru zece zile. Cu acest preparat, ungeți locul dureros. Atenție! Dacă simțiți că pielea arde, opriți tratamentul. Pentru restabilirea culorii părului cărunt, uscați frunze și rădăcina de pătlagină. Ulterior, amestecați 50 g plantă cu 0,5 l oțet de mere și 0,5 l apă. Puneți la fiert pentru o jumătate de oră, lăsați să se răcească și strecurați. Cu acest produs, fricționați pielea capului în fiecare seară, timp de câteva zile.
Turiţa-mare stopează inflamarea amigdalelor
Pentru tratarea amigdalelor umflate e indicat oțetul din turiță-mare. Modul de preparare este următorul: puneți la fiert 100 g plantă, 1 litru de apă, 5 g miere și 100 ml oțet din vin alb. Preparatul se fierbe până lichidul scade la o treime. Ulterior, se filtrează și se răcește. Cu acest produs se face gargară, de patru-cinci ori pe zi. Pentru varicoză, se toarnă oțet de mere pe palme și se masează picioarele de jos în sus, dimineața și seara, în fiecare zi, timp de două luni. Împotriva bronșitei cronice, se înmoaie o bucată de țesătură de lână în oțet de mere, ulei vegetal și camfor, apoi se pune pe piept seara. Se păstrează două-trei ore.