de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Pirul este o plantă medicinală foarte puternică. Efectele sale terapeutice vin din negura timpului, iar consumul de pir poate face parte din alimentația sănătoasă a oricui.
Luptă cu anemia
Cu un gust aromat şi dulce, rădăcina de pir conţine zaharuri, inulină, substanţe mucilaginoase, ulei volatil, săruri de potasiu şi siliciu, vitaminele A şi B. Pirul este cunoscut încă din vechime pentru proprietăţile sale diuretice, lucru confirmat de cercetările moderne. Prin diureza pe care o produce, planta ameliorează funcționarea rinichilor și echilibrează vezica urinară. Se poate administra sub formă de ceai, preparat din o lingură cu rizom mărunţit, care se opăreşte cu 250 ml apă. Se pot bea până la patru ceaiuri călduţe pe zi. Datorită conţinutului bogat de fier, pirul este foarte eficient în anemii. Avantajul consumului acestei plante este acela că fierul pe care îl conține se absoarbe direct în stomac, fără a mai fi necesară transformarea sa. De asemenea, grație prezenței în rădăcina de pir a siliciului, planta este considerată un tonic şi un remineralizant natural de top al sistemului osos. Totodată, pirul este recomandat de specialiștii în medicină alternativă și pentru calitățile sale de antiinflamator, fiind de folos în gută, reumatism, alte afecțiuni care implică inflamații. În afecţiunile pielii, se utilizează tinctura din pir, datorită proprietăţilor sale antimicrobiene şi antibiotice. Se prepară din 20 g plantă uscată şi măcinată care se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar, timp de zece zile, agitându-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtrează, după care se lasă la decantat în frigider, timp de șase zile, pentru o deplină limpezire. Se trece partea limpede într-un alt flacon. Se păstrează în sticluţe închise la culoare, prevăzute cu dop picurător. Se recomandă ştergerea zonei de piele afectate de dermatite sau eczeme cu tinctură, după care se pot aplica unguente dermatologice.
Crește transportul oxigenului către globulele roșii
Pirul este considerat un remediu care îmbunătățește circulația sangvină, reduce presiunea arterială și crește capacitatea de transport al oxigenului către globulele roșii. Nu în ultimul rând, ca susținător de calibru al sistemului imunitar, pirul sporește rezistența organismului la efectele radicalilor liberi, încetinește procesele degenerative și contribuie semnificativ la detoxificarea corpului.
Sucul curăță pancreasul
Sucul extras din frunzele de pir este o minune terapeutică a naturii. Consumând 60 ml suc de pir de două ori pe zi, pe stomacul gol, urmat de 15-20 de minute de pauză, se asigură o îmbunătățire remarcabilă a digestiei. Dat fiind faptul că această cantitate de suc de pir este echivalentă cu 2,26 kg suc de legume, produsul este recomandat de specialiști ca aliment de sine stătător și, totodată, de medicament care are capacitatea de a curăța stomacul, ficatul, pancreasul şi sistemul circulator.
Potrivit specialiștilor, pirul funcţionează ca dezinfectant natural, distrugând bacteriile din sânge, ţesuturi şi limfă