de Elena Şerban
„Eşti varză!”. O expresie pe care o auzim frecvent dacă vrem să ne referim la cineva care nu este foarte bun într-un domeniu sau altul! Numai că această expresie „jigneşte” biata varză, ce are atât de multe întrebuinţări şi este atât de bună în tratamentele naturiste... Da, banala varză musteşte de vitamina C, grupul de vitamine B, substanţe minerale, principii amare, dar şi de aşa- numitul factor antiulcer (cunoscut şi ca vitamina U). Toate principiile active ce se regăsesc în varză au efect pozitiv asupra pielii şi asupra membranelor mucoase. De la varză se utilizează sucul, pentru uz intern şi frunzele proaspete sau inhalaţia cu aburi, pentru uz extern. Cură cu suc
Sucul de varză se obţine cel mai uşor dacă stoarceţi frunzele într-un mixer. Trebuie să ştiţi că pentru a obţine 250 ml de suc trebuie să băgaţi în mixer, treptat, circa două kilograme de frunze proaspete de varză. Sucul trebuie băut imediat ce a fost făcut, întrucât, după doar câteva minute, îşi pierde toate calităţile! Deşi pare greu de crezut, acest suc este foarte eficient în lupta cu ulcerul gastric şi cu cel duodenal. Pentru a combate aceste afecţiuni trebuie să beţi zilnic un pahar, vreme de o lună şi jumătate. Cura cu suc de varză trebuie asociată cu un regim alimentar uşor, care să excludă prăjelile, grăsimile şi, evident, alcoolul.
Panaceu pentru arsurile uşoare
Cataplasmele cu frunze de varză sunt foarte bune în cazul pielii afectate de Zona Zoster, în inflamaţii ale sânilor şi ale unghiilor, dar şi contra arsurilor uşoare. Pentru a pregăti o cataplasmă cu varză, curăţaţi frunzele de nervurile principale şi apoi presaţi-le cu un făcăleţ sau cu o sticlă. Aplicaţi pe zona cu probleme, având grijă să schimbaţi compresele de două ori pe zi.
Spuneţi adio durerilor de cap
Durerile de cap se spune că sunt înlăturate foarte rapid nu cu medicamente, ci cu… inhalaţii cu frunze de varză. În acest scop fierbeţi aproximativ un sfert de oră o bucată de varză de circa 400 g. În prealabil, varza trebuie tăiată mărunt. După ce s-a fiert, scoateţi-o din vas şi apoi inhalaţi aburii. Nu uitaţi să vă acoperiţi capul cu un prosop mare, astfel încât să nu pierdeţi nici „un fir de abur”.