de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Dincolo de gustul lor dulce-acrișor, merele pădurețe sunt folosite de secole pentru prepararea unor produse terapeutice.
Au efect germicidal
Merele pădureţe conţin pectină, acizi, tanini, zaharuri şi vitamine. Ca urmare a acestor proprietăți, consumul acestor fructe are un efect astringent, laxativ şi germicidal, merele pădurețe fiind benefice în afecţiunile de stomac. În cazuri de ulcer, specialiştii recomandă să se combine carnea cu salată de mere pădureţe. Această dietă durează două luni, cu trei astfel de mese pe parcursul fiecărei săptămâni. Pe segmentul afecțiunilor cardiorespiratorii, studiile derulate pe animale de laborator au evidențiat capacitatea merelor pădurețe de a preveni hipertensiunea, astmul bronşic şi disfuncţiile pulmonare.
Stopează extinderea tumorilor şi detoxifică organismul
Studiile clinice au relevat faptul că un consum de trei mere pădureţe pe zi contribuie la detoxificarea organismului şi la stoparea extinderii tumorilor, în special în cancer hepatic şi de colon. Pentru cei care nu pot consuma aceste fructe în stare crudă se recomandă ceaiul de mere pădurețe, preparat astfel: se fierbe un litru de apă, apoi se adaugă coaja de la șase mere şi se mai fierb împreună timp de două minute. Se lasă la infuzat 15 minute, după care se bea lichidul pe parcursul unei zile. După o cură de două luni, se continuă cu trei porţii de mere pădureţe pe zi (câte un măr înaintea fiecărei mese principale), timp de o lună. Se reia această cură alternativă până la stoparea evoluţiei bolii.
Activează evacuarea bilei
Merele pădureţe au efecte antiinflamatorii directe, îmbunătăţesc metabolismul grăsimilor și stimulează evacuarea bilei. Un tratament foarte eficient este cel cu oțet din mere pădurețe, care se obține din stoarcerea a trei kilograme de fructe, borhotul rezultat punându-se într-un vas emailat care se acoperă cu trei litri de apă fierbinte. După 15 minute, se adaugă 100 g miere, 10 g drojdie şi 20 g pâine neagră. Se lasă la macerat timp de zece zile, după care se strecoară prin tifon foarte fin. Se adaugă 50-100 g miere pentru fiecare litru. Se acoperă vasul şi se lasă în continuare la fermentat până când lichidul se limpezeşte. Se administrează una-două linguriţe cu oţet de mere pădureţe, cu zece minute înainte de fiecare masă.
PONT. Consumul de mere pădurețe ajută la dizolvarea calculilor biliari.