de Călin Popa şi Adrian Barna
Fructe parfumate, smochinele sunt apreciate încă din Antichitate, datorită efectului lor antibacterian, antioxidant, antiinflamator și neuroprotector.
Luptă cu deficiențele de vitamine
Smochinele sunt tezaure de substanțe benefice, începând cu enzimele, pectina, vitaminele sau acizii și terminând cu mineralele, carbohidraţii şi fibrele. În aceste condiții, smochinele ajută împotriva deficiențelor de vitamine, având un efect de întărire a organismului. De asemenea, aceste fructe ajută la creşterea nivelului de energie şi îmbunătăţesc starea de spirit.
Ideale pentru echilibrul sistemului digestiv
Binecunoscute pentru capacitatea de a regla nivelul colesterolului, smochinele conţin și cantităţi mari de fibre solubile foarte uşor de absorbit de organism, fiind ideale pentru echilibrul sistemului digestiv. Ele sunt o sursă excelentă de Omega 3, Omega 6 şi potasiu, ceea ce înseamnă că susțin sistemul cardiovascular și previn hipertensiunea arterială, atacul de cord sau problemele coronariene.
Ţin la distanţă anemia
Deoarece conţin zaharuri naturale, smochinele satisfac pofta de dulce şi contribuie la pierderea excesului de kilograme. Aceste fructe au, totuşi, un conţinut caloric mare, de aceea este reco- mandat să fie consumate dimineaţa, în cantitate redusă. Nutriţioniştii susțin că sunt de preferat fructele proaspete, deoarece au mai puţine calorii. Un consum regulat de smochine reduce riscul de cancer de sân şi de colon, grație prezenței în aceste fructe a unor importanți antioxidanți.
Vitaminele și mineralele din smochine sunt creditate cu capacitatea de a încetini procesele de îmbătrânire. Totodată, aceste fructe reprezintă opțiuni excelente împotriva anemiei. Deși dulci și pline de zaharuri naturale, smochinele tind să echilibreze nivelul de zahăr din sângele celor care le consumă în mod regulat. Nu în ultimul rând, specialiștii pun în dreptul smochinelor capacitatea de a reduce inflamațiile din corp.
PONT. Semințele de smochine ajută la eliminarea toxinelor din organism.