de Călin Popa şi Eduard Popa
Castanele sunt surse importante de vitamine, minerale şi sunt de un real ajutor persoanelor care suferă de astenie fizică şi intelectuală, convalescenţilor, ca și tuturor celor care își doresc un stil de viață sănătos.
Benefice pentru probioticele din intestin
Castanele au efect energizant, antiseptic, tonic pentru sistemul muscular şi nervos, antianemic, remineralizant. În aceste condiții, minunatele castane, vedete ale toamnei, îmbunătăţesc digestia. Potrivit studiilor realizate la nivel internațional, extractul de castane are un efect benefic asupra probioticelor din tractul intestinal. Mai mult, acestea sunt şi bogate în fibre, care facilitează tranzitul, tratând atât constipaţia, cât şi diareea.
Unguent, pentru picioare umflate
Castanele au un conţinut ridicat de vitamina C şi antioxidanţi, care fac din aceste fructe aliați pentru sistemul imunitar. Neutralizând efectul radicalilor liberi, castanele previn astfel o serie de afecţiuni grave, încetinind și procesul de îmbătrânire. De asemenea, castanele au efect remarcabil și extern, sub formă de unguent, preparat astfel: 100 g castane decojite şi mărunţite se dau prin maşina de tocat şi se pun la uscat. Apoi se macină mai fin, prin râşniţa de cafea, apoi se cern, obţinându-se făina ce se amestecă cu 200 g untură de porc şi 100 ml ulei şi se pun pe baie de aburi. Când preparatul s-a încălzit, se adaugă 20 g ceară de albine şi se lasă pe foc până se topeşte. Se pune puţin la răcit, apoi se adaugă două linguri cu miere şi 20 g alcool de 70 de grade. După ce s-a răcit, se pune în borcane mici, la frigider. Unguentul de castane este util în edeme, dureri la încheieturi, picioare umflate.
Întăresc sistemul venos
Prin conținutul de potasiu, castanele scad tensiunea arterială şi riscurile asociate hipertensiunii. În același timp, consumul acestor fructe menține creierul sănătos şi îmbunătățeşte funcțiile cerebrale. În plus, tinctura din flori de castane întărește sistemul venos și combate tusea. Preparatul se obține astfel: florile de castane se pun într-un borcan şi se acoperă cu alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat pentru o lună şi se agită zilnic. La final, se strecoară şi se păstrează tinctura la loc rece şi întunecat. Se administrează de două ori pe zi, câte 10-25 de picături.
SFAT. Consumul de castane este recomandat celor care au risc crescut de osteoporoză, dar şi celor care suferă deja de această afecţiune.