de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Din ce în ce mai multe persoane se plâng că au ajuns să aibă coatele înnegrite și speră într-o minune. Să fie oare acesta semnul unei boli, sau pur și simplu totul se întâmplă ca urmare a trecerii anilor? La această problemă, natura vă vine în ajutor cu cele mai bune remedii.
Deshidratarea, cel mai mare vinovat!
În orice perioadă a anului, să aveți coatele înnegrite e o povară. Potrivit specialiștilor, primul și cel mai mare vinovat nu doar al înnegririi coatelor, ci și al genunchilor este deshidratarea. Motivul? Coatele și genunchii nu conțin glande care să secrete ulei, de aceea, aceste părţi ale corpului se hidratează mai greu. Astfel apar celulele moarte la suprafața pielii care, din cauza frecării și presiunii, conduc la o culoare închisă a pielii. De asemenea, coatele și genunchii se înnegresc ca urmare a expunerii la radiațiile UV în mod îndelungat, fără protecție adecvată, din cauza contraceptivelor orale, sarcinii, unor afecțiuni cutanate, precum psoriazisul sau eczema, inflamației apărută din cauza unui accident sau a unei leziuni, pete pigmentare cauzate de vârsta înaintată, pistrui specifici pielii foarte deschise la culoare. Nu în ultimul rând, la apariția coatelor înnegrite contribuie o deficiență de vitaminele A, E, C și D sau disfuncția tiroidiană.
Sucul de lămâie ajută la exfolierea și decolorarea pielii
Un exfoliant natural excelent care vă poate ajuta să scăpați de celulele moarte și în același timp să vă curățați pielea este praful de copt. Tot ce trebuie să faceți este să luați o lingură cu praf de copt și să amestecați cu puțin lapte, până se va transforma într-o pastă. Acest produs îl aplicați pe genunchi și pe coate. Frecați ușor, timp de câteva minute, apoi clătiți cu apă călduță. Excelent antioxidant este și sucul de lămâie, care are două roluri: de a exfolia și, totodată, de a decolora pielea. Tăiați o lămâie mare în două părți egale, stoarceți puțină zeamă, apoi frecați coatele timp de un sfert de oră. Atenție! Nu vă expuneți la soare câteva zile. Pentru efect maxim, zilnic aplicați o cremă specială pentru coate, pentru a vă hidrata intens. Tratamentul se va repeta timp de câteva săptămâni, în fiecare zi, până când veți constata că problema a dispărut. De asemenea, puteți amesteca ulei de cocos cu sucul de lămâie, în proporții egale. Aplicați pe coate și lăsați să acționeze 10-15 minute, apoi îndepărtați folosind un prosop de hârtie. Uleiul de cocos are un puternic efect de hidratare, dar în același timp ajută și la albirea pielii.
Bicarbonatul de sodiu are rol de depigmentare
Din cele mai vechi timpuri, bicarbonatul de sodiu are excelente proprietăți exfoliante și, totodată, rolul de a depigmenta pielea. Dizolvați o lingură cu bicarbonat de sodiu în puțină apă și amestecați până se va obține o pastă. Masați bine genunchii și coatele cu acest amestec, apoi lăsați bicarbonatul să acționeze în jur de zece minute, înainte de a clăti cu cât mai multă apă. Repetați această operațiune de două ori pe săptămână, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. De mare ajutor vă este și amestecul în părți egale de ulei de măsline și zahăr. Aplicați această mixtură pe coate sau pe genunchi, frecați cât mai bine zonele cu probleme timp de 10-15 minute, apoi spălați cu apă călduță. Un prieten de nădejde vă este și turmericul. În acest sens, amestecați două lingurițe cu turmeric cu apă, până se va transforma într-o pastă. Se pot adăuga în acest amestec și câteva picături de zeamă de lămâie. Acest produs se aplică pe coate și pe genunchi și se lasă să acționeze în jur de 20-30 de minute, apoi se clătește cu cât mai multă apă caldă. Pentru rezultatele dorite, folosiți pastă de turmeric o dată la două zile. Rezultatele se văd după primele două săptămâni.
Gelul de aloe vera elimină petele
Aliat de preț al celor care au coatele și genunchii înnegriți este și cartoful. Metoda este foarte simplă și foarte eficace: feliați cartoful și frecați bine coatele și genunchii cu aceste felii. Lăsați apoi ca zeama cartofului să intre bine în piele, în jur de o jumătate de oră, după care clătiți cu apă călduță. Repetați operațiunea aceasta de două ori pe zi și veți fi uimiți de rezultatele obținute. Pentru a albi genunchii și coatele, amestecați două linguri cu oțet de mere cu două linguri cu miere și aplicați pasta. Lăsați să acționeze în jur de 30 de minute. Tratamentul se face timp de câteva săptămâni. Și tot pentru albirea pielii, eliminarea petelor și dobândirea pielii sănătoase este de folos și aloe vera. Aplicați gel de aloe vera pe pielea neagră, lăsați să acționeze o jumătate de oră și clătiți. Procedeul se va face zilnic, până când veți ajunge la rezultatele dorite. Nu uitați nici de castravete, care, de asemenea, deschide culoarea pielii. În acest sens, combinați în părți egale suc de castravete cu suc de lime și suc de lămâie și adăugați și o linguriță cu turmeric. Frecați bine zonele cu probleme timp de zece minute, apoi clătiți cu apă călduță.
Efect cosmetic bun are şi gălbenușul
Efect extraordinar de hidratare și de albire a pielii îl are şi uleiul de cocos. Pentru cele mai bune rezultate, amestecați ulei de cocos cu zeama de lămâie și aplicați amestecul pe piele. După 15 minute, veți constata și primele rezultate: coate mai fine și, bineînțeles, mult mai hidratate. De asemenea, pentru hidratare profundă puteţi apela şi la ajutorul uleiului de migdale. Încălziți puțin uleiul de migdale și aplicați pe porțiunile închise la culoare. În plus, mai puteți obține o pastă din două linguri cu migdale pulbere, pe care le amestecați cu puțin iaurt. Pasta se pune pe pielea cu probleme și se lasă să acționeze până se usucă. Procedura se repetă zilnic, timp de două-trei săptămâni. O altă soluție eficientă pentru a scăpa de petele negre de pe corp este amestecul de lămâie, lapte și argilă albă. Se amestecă ingredientele, se aplică preparatul pe zonele afectate și se lasă să acționeze timp de 15 minute, apoi se clătește cu apă rece. Tratamentul se repetă până la dispariția problemei. Excelent pentru a lumina pielea, dar și pentru a o face mai moale și mai plăcută la atingere este gălbenușul. Amestecați un gălbenuș cu două linguri cu glicerină, apoi bateți ușor până se ajunge la o consistență uniformă. Cu acest produs ungeți bine coatele înnegrite. După zece minute, clătiți cu apă călduță.
Pont! Puneți pe coatele înnegrite firimituri de pâine neagră, înmuiată în lapte sau în kefir.
Consumaţi alimente de culoare roşie şi portocalie
Potrivit specialiștilor, din dieta celor care au probleme cu coatele înnegrite nu trebuie să lipsească legumele și fructele bogate în caroten, adică cele de culoare roșie și portocalie. În acest sens, se recomandă să mâncați morcovi, ardei, mere, dovleac, sfeclă. La acestea se adaugă cartofi dulci, broccoli, usturoi sălbatic, usturoi, alge marine, salată, spanac, smântână, brânză de vaci, unt, uleiuri vegetale, nuci, ficat, carne de porc și pui, somon, hering, fructe de mare. Nu uitați că îmbrăcămintea din țesătură dură și grosieră vă poate răni pielea în coate!