de Călin Popa şi Adrian Barna
Arnica este una dintre puţinele plante ale cărei principii active sunt recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Planta se foloseşte în variate probleme de sănătate care implică un proces inflamator.
Alină migrenele
Arnica este, înainte de toate, un excelent antiinflamator, grație conținutului de helenalină. Potrivit specialiștilor, în cazuri de febră și de contracturi musculare se poate folosi pentru masaj un ulei din arnică, preparat astfel: florile proaspete se pun la macerat într-un ulei vegetal presat la rece - de măsline, de sâmburi de struguri. Uleiul obținut poate fi utilizat și împotriva durerilor reumatice sau a migrenelor.
Contribuie la refacerea musculaturii
Unguentele pe bază de arnică pot fi folosite după activitățile sportive, pentru a ajuta la refacere. Un excelent remediu este unguentul de arnică, pentru care aveți nevoie de 30 ml ulei macerat de plantă, 15 g lanolină, 4 g ceară, 30 ml tinctură de arnică, 20 de picături de ulei esenţial de camfor, 10 picături de ulei esenţial de pin, 15 picături de ulei esenţial de mentă, 10 picături de ulei esenţial de eucalipt. Uleiul de arnică, ceara şi lanolina se pun într-un vas, iar tinctura în altul. Ambele se așază pe baie de apă fierbinte. Se mută tinctura în primul vas şi se amestecă până se ajunge la temperatura corpului. Apoi, se adaugă uleiurile esenţiale. Conţinutul se păstrează la rece, în cutiuţe.
Împiedică depunerea colesterolului
Arnica este redutabilă, de asemenea, în probleme ale circulației periferice, fiind utilizată cu succes în cazuri de varice, flebite uşoare şi sindrom de picioare grele. Arnica este un adjuvant benefic și în tratamentul persoanelor care au hipertensiune, în principal datorită acţiunii sale diuretice şi vasodilatatoare. În ceea ce privește beneficiile asupra aparatului cardiovascular, arnica este un bun tonic cardiac, combate depunerea colesterolului pe vase şi previne sclerozarea arterelor coronariene şi cerebrale. Se administrează sub formă de tinctură, la indicația specialistului.
PONT. În sezonul rece, arnica ajută organismul să se adapteze la frig, reglând temperatura corpului.