de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Cu excepționale proprietăţi antidizenterice, antidiareice, antihemoragice, antiseptice extern şi cicatrizante, răchitanul se numără printre plantele-minune lăsate de Dumnezeu pe pământ. Iată care sunt afecțiunile pe care le puteți ține în frâu cu ajutorul răchitanului.
Antidiareic de excepție
Grecii și romanii au utilizat frecvent răchitanul, iar Dioscoride l-a apreciat datorită proprietăților sale astringente și l-a numit „luthron”. În popor, se consideră că alungă deochiul, este bun pentru fertilitate și îi apără pe feciori de ispita ielelor. Persoanele care au probleme digestive pot consuma cu încredere o jumătate de linguriță cu pulbere de răchitan, de două ori pe zi. De asemenea, îi veniți de hac diareei și consumând zilnic două căni cu decoct de răchitan. Modul de preparare este următorul: se fierb 20 g plantă uscată în 0,5 litri de apă timp de cinci minute. Ulterior, se mai lasă zece minute la infuzat. Tot împotriva diareei este utilă și tinctura de răchitan, din care se consumă 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă. Nu în ultimul rând, diareea dispare dacă veți administra o lingură cu vin, de două ori pe zi, după masă.
Spălături vaginale împotriva micozelor
Tot răchitanul este un bun prieten al celor care au probleme cu glicemia. În acest sens, se consumă o jumătate de linguriță cu pulbere, de două ori pe zi, sau decoct de răchitan, două căni pe zi. Tratamentul este util și împotriva alergiilor. Dacă vă supără gâtul, puteți face gargară cu decoct de răchitan, după fiecare masă. Doamnele sau domnișoarele care suferă de micoze sau infecții bacteriene pot folosi cu succes spălăturile vaginale cu ceai de răchitan. Modul de preparare al acestuia este următorul: se toarnă 200 ml apă fierbinte peste o linguriță cu plantă uscată, se acoperă și se lasă la infuzat zece minute.
Infuzia, utilă în colici intestinale
Pentru a scăpa de rectite, hemoroizi externi sau alte boli ale anusului, apelați la ajutorul fierturii de răchitan (patru linguri la un litru de apă). Cu acest preparat se fac băi locale. Ca antiseptic și antihemoragic, pe răni deschise puteți apela la tamponări cu tinctură de răchitan. Tinctura se prepară din 20 de linguri cu pulbere de plantă uscată peste care se toarnă alcool de 45 de grade până la umplerea sticlei. Se lasă 20 de zile la macerat, apoi se filtrează. În plus, infuzia și decoctul se folosesc în dizenterie, hepatită cronică, dispepsii, colici intestinale, gastrită, gastroenterită, infecții cu bacteria Staphilococcus aureus. Pentru a folosi tratamentele pe bază de răchitan, consultați un specialist în fitoterapie.
În cazurile de constipaţie cronică, planta se administrează cu prudenţă, eventual luându-se în paralel şi remedii laxative
Vindecă acneea
Pentru tenul iritat, înroşit, sunt recomandate măştile din suc proaspăt de răchitan sau infuzie foarte concentrată, în care adăugați două linguri cu smântână şi un albuş. Amestecul se aplică pe faţă şi se lasă 30 de minute pentru a acţiona, apoi se îndepărtează cu apă călduţă. De asemenea, compresele cu infuzie de răchitan sunt indicate pentru tenurile cu pori dilataţi şi acnee. Infuzia concentrată se poate folosi și pentru curățarea tenului gras (50 g pulbere la un litru de apă fierbinte). Pentru anemie sau insomnie la copii, se toarnă decoct de plantă în cădița de baie.