de Călin Popa şi Eduard Popa
Alunele sunt nelipsite din meniul oamenilor și aduc o mulțime de beneficii organismului. Dar nu doar aceste minunate fructe, ci întreaga plantă este cunoscută și apreciată încă din vechime ca redutabil vindecător al unui mare număr de afecțiuni.
Mâțișorii, recomandați în obezitate
Potrivit specialiștilor, esența de alun poate fi un excelent adjuvant în epilepsie, iar obezitatea poate fi combătută cu ajutorul unui decoct de mâțișori de alun. Pentru a obține acest preparat, se pun 50 g plantă la un litu de apă și se fierbe. Se administrează zilnic câte o cană cu acest lichid, după fiecare masă. De asemenea, împotriva suferințelor hemoroidale se poate recurge la ceaiul din scoarță de ramuri de alun, care se prepară astfel: se pun 25 g plantă mărunţită la un litru de apă fierbinte, se lasă timp de 15-20 de minute, se strecoară şi se bea rece, câte o ceaşcă zilnic. Şi edemele gambelor se tratează eficient cu infuzia de frunze de alun, 25 g plantă la un litru de apă fierbinte, care se lasă la macerat timp de două ore. Se beau două căni cu acest preparat în fiecare zi.
Rădăcina combate stările febrile
Alunul este un bun aliat al organismului în perioada rece, atunci când izbucnesc stările gripale însoțite de accese febrile. Se poate utiliza decoctul de coajă de rădăcină de alun, preparat din 30 g plantă la un litru de apă. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se consumă, cu efecte antifebrile şi astringente. De asemenea, alunul este remarcabil, ca acțiune terapeutică, și utilizat extern. Astfel, împotriva ulcerului varicos se pot utiliza comprese cu decoct din 30 g coajă de ramuri de alun la un litru de apă clocotită, care se fierbe timp de 15 minute şi se adaugă 0,5 litri alcool de 40 de grade, apoi se răceşte. Decoctul realizat din 50 g coajă din rădăcină de alun la un litru de amestec vin şi apă în cantităţi egale este indicat pentru spălarea leziunilor apărute în cazurile de ulcer varicos. Tot extern, infuzia din 25 g frunze de alun la un litru de apă se poate folosi cu efecte remarcabile pentru vindecarea mai rapidă a rănilor.
Pont! Infuzia de frunze şi scoarţă de rămurele de alun are efect pozitiv în cazuri de afecţiuni ale bilei și ficatului.