de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Numită și dischinezie biliară, afecțiunea cunoscută popular sub denumirea de bila leneșă dă de furcă în ultima perioadă tot mai multor persoane. Cum îi veniți de hac? Cu cele mai bune remedii oferite de natură.
Ceaiul de pelin este antiinflamator
Printre simptomele cu care se confruntă o persoană care suferă de dischinezie biliară se numără durere în partea dreaptă sub coaste, balonare, greaţă, vărsături şi gust amar. Un prim pas în ameliorarea acestora este excluderea din alimentație a grăsimilor, prăjelilor, cărnii tocate şi a mezelurilor. În plus, de mare ajutor este ceaiul de pelin, pentru că stimulează secreţia de bilă şi acţionează ca un antiinflamator şi dezinfectant al tubului digestiv. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă peste care se toarnă două ceşti cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute şi se strecoară. Se consumă un sfert de ceşcuţă cu ceai cu 30 de minute înainte de masă.
Consumați ulei de măsline, înainte de micul dejun
Pentru a calma durerile este foarte bun și ceaiul de rostopască. Se pune o linguriţă cu frunze uscate la 250 de mililitri de apă clocotită. Preparatul se consumă treptat în decursul unei zile. De asemenea, se recomandă un amestec de tinctură de rostopască, şovârf şi anghinare. Puneți o jumătate de lingură din fiecare tinctură în 500 ml de apă. Consumați 250 ml din amestec, înainte de masă, iar restul în decursul zilei. Uleiul de măsline amestecat cu suc de lămâie este un alt remediu naturist care dă rezultate. Medicii recomandă administrarea unei înghițituri din acest amestec dimineața, înainte de micul dejun. Un leac eficient este și sucul de ridiche neagră. Se consumă o cană cu suc pe zi, în cure de trei săptămâni. De asemenea, sucurile de lămâie și de grepfrut pot face minuni pentru bila leneșă. Nu în ultimul rând, puteți prepara un cocteil din 200 ml suc de morcovi amestecat cu 100 ml suc de sfeclă roșie.