de Adelina Marin şi Eduard Popa
Știm că „un măr pe zi ţine medicul departe”, însă o pară consumată zilnic înseamnă adevărate depozite de săruri minerale, calciu, vitaminele A, B și C, carbohidraţi, dar şi fibre pentru organism. Fiind unele dintre primele fructe cultivate în lume, perele sunt benefice și pentru că asigură un sistem imunitar puternic. De aceea, pe lângă plăcerea savurării unor fructe delicioase și parfumate, se asimilează și componentele sănătoase ale acestora. În plin sezon, este bine să profitați de aceste fructe, fie crude, fie preparând compoturi, gemuri sau adăugate în prăjituri.
Conţine vitamina B9, indispensabilă bunei dezvoltări a fătului
Datorită conținutului lor, perele sunt recomandate de medici ca diuretice, laxative, remineralizante, nutritive și astringente. Sub formă de suc sau ca atare, fructele se consumă proaspete, fără a li se îndepărta coaja. Numai în cazul persoanelor cu stomac sensibil este indicată decojirea acestora. O singură pară furnizează aproximativ 14 micrograme de acid folic (numit şi vitamina B9), o vitamină indispensabilă bunei dezvoltări a fătului, deoarece previne spina bifida, o malformaţie congenitală care provoacă dezvoltarea incompletă a măduvei spinării.
Vin în ajutor persoanelor cu alergie la polen
Para este bogată în polifenoli care au un efect protector contra diabetului şi bolilor de inimă. Studiile au demonstrat că un consum de cinci pere pe săptămână reglează secreţia de insulină, conferind un puternic efect antidiabet. Substanțele conținute sunt completate de prezența zahărului, care le face ușor de digerat pentru persoanele cu probleme la stomac, dar și pentru diabetici, având un indice glicemic scăzut. Perele conţin cuercitină, un antihistaminic natural. Persoanele care suferă de alergie la polen (polinoză), cărora li se recomandă adesea cuercitină pentru prevenirea simptomelor, ar trebui să transforme perele în fructele lor preferate. De asemenea, para este unul dintre primele fructe pe care trebuie să le introduceți în dieta bebeluşilor, fiind unul dintre cele mai neutre sau inofensive alimente. Datorită conţinutului valoros de magneziu, potasiu şi vitamina K, elemente nutritive indispensabile pentru asimilarea calciului, perele au un rol deloc de neglijat în sănătatea oaselor. Astfel, și acidul hidroxicinamic conținut protejează decalcifierea oaselor.
SFAT. Nu curăţaţi perele de coajă, întrucât aceasta conţine jumătate din cantitatea totală de fibre a fructului, antioxidanţi şi substanţe anticancerigene.
Culoarea variată a soiurilor de pere arată conţinutul diferit de fitochimicale
Folosite şi în cosmetică, vindecă acneea
Măștile din pere au rol astringent, revitalizant și, totodată, hrănitor, ajutând la curățarea, împrospătarea și hidratarea feței. În cazul tenului matur trebuie avută în vedere folosirea unor soiuri dulci de pere, bine coapte și spălate. Măştile realizate din pulpa de pere ajută și la estomparea acneei. Se aplică câteva felii pe obraz, se lasă să acţioneze câteva minute, după care se clăteşte faţa cu apă călduţă. Sau preparați o mască dintr-o jumătate de pară foarte coaptă, la care adăugați o jumătate de linguriță cu miere și o lingură cu smântână și lăsați 15 minute să se usuce pe față. După ce ați îndepărtat masca, veți observa că acest fruct v-a tonifiat pielea într-un mod eficient.