de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
O aveți în casă și vă bucurați de frumusețea sa? Atunci ar trebui să știți că mușcata este și un leac de excepție pentru multe dintre afecțiunile care nu vă dau pace. Iată la ce vă poate fi de folos.
Excepționale împotriva otitei
Persoanele care suferă de otită pot apela cu toată încrederea la ajutorul mușcatei. Striviți între degete câteva frunzulițe proaspete, înveliți într-un tifon și introduceți seara, înainte de culcare, în urechea cu probleme. Dimineața, aruncați. În cazul durerilor lombare acute sau al nevralgiei de trigemen, striviți între degete frunze de mușcată, apoi întindeți pe un prosop de in și aplicați pe locul cu probleme. Deasupra se leagă un fular de lână. La fiecare 30 de minute, frunzele se schimbă. Procedeul se repetă de trei ori pe zi. Împotriva afecțiunilor pulmonare, frământați un aluat din șase linguri cu frunze tocate, trei linguri cu miere de albine şi trei linguri cu făină de secară. Împărțiți terciul în două, apoi întindeți în straturi subţiri şi aplicați pe zona plămânilor şi pe piept, la bărbaţi, iar la femei pe spate. Puneți deasupra o eșarfă.
Băile, indicate în furunculoză
Dacă se inflamează pleoapele, spălați ochii cu infuzie preparată din 10 frunze sau flori tocate, 200 ml apă fiartă şi răcită şi o linguriţă cu miere. Se amestecă bine şi se expune pe timp de noapte la lumina lunii pline. Cine are probleme cu furunculoza, eczema sau vitiligo, poate apela cu încredere la băile din rădăcină de mușcată roșie. Patru linguri cu rădăcină uscată sau proaspătă tăiată mărunt se infuzează o oră în apă clocotită. Înainte de culcare, se face o baie cu infuzia care se toarnă în cada cu apă caldă. O cură cuprinde 12-14 băi. Pentru eliminarea toxinelor din organism, se face o infuzie din trei frunze rotunde de muşcată, în 250 ml apă fierbinte. Ceaiul se bea rece în timpul zilei, o înghiţitură la fiecare oră. Persoanelor care suferă de astm bronşic sau au alergie la mirosul de muşcată li se recomandă să nu ţină în locuinţă nicio specie de muşcată.