de Călin Popa şi Adrian Barna
Plantă cu potențial curativ încă de pe vreme lui Hipocrate, lumânărica este un remediu de top pentru un mare număr de afecțiuni.
Este un excelent emolient şi sudorific
Efectele terapeutice ale lumânăricii au fost descoperite încă din Antichitate. De-a lungul timpului, planta și-a consolidat renumele de vindecător redutabil al afecțiunilor căilor respiratorii, dintre care tusea persistentă reacționează rapid la preparatele pe bază de plantă. Dat fiind faptul că lumânărica este un excelent emolient, expectorant, antiastmatic, antinevralgic, sudorific și antiinflamator, se poate utiliza cu rezultate remarcabile împotriva bronşitelor, guturaiului, gripelor, pneumoniilor, congestiilor pulmonare, tuberculozei, astmului. Este cel mai puternic expectorant şi antiinflamator natural. Ajută la decongestionarea căilor respiratorii şi la eliminarea secreţiilor vâscoase. Este un medicament ce îndepărtează şi cele mai mici urme de secreţii de la nivelul plămânilor, în acelaşi timp împiedicând formarea unora noi. Fitoterapeuții recomandă administrarea de infuzie dintr-o lingură cu amestec, în părţi egale, din flori de lumânărică, nalbă, tei, frunze de podbal şi pătlagină în 250 ml apă clocotită. Se infuzează zece minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau două ceaiuri călduţe pe zi.
Elimină substanţele toxice din organism!
Principalii componenţi activi din organele de lumânărică sunt mucilagiile neouzuronice şi saponinele. Rădăcinile plantei conţin glucide şi glicozizi piranici, iar în frunze s-au identificat, printre altele, glucide solubile, proteine, lipide, vitamine. În aceste condiții, lumânărica este un cicatrizant natural de excepție, având efecte antimicrobiene și bacteriostatice. Curele cu lumânărică sunt eficiente în tratarea cistitelor şi a infecţiilor urinare. Planta acţionează ca antiseptic şi antiinflamator la nivelul aparatului urinar, ameliorează inflamaţiile şi atenuează durerile vezicii urinare. Se administrează ceai de lumânărică, preparat astfel: o linguriţă cu flori uscate se pune în 200 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 10-15 minute, se strecoară prin pânză deasă şi se consumă unul-două ceaiuri călduţe pe zi, cu înghiţituri rare, sau se ia câte o lingură, la intervale de o oră. Ceaiul de lumânărică are, de asemenea, efecte antispastice şi analgezice la nivelul intestinului, ajutând la eliminarea apei şi a substanţelor toxice din organism, favorizând absorbţia la nivel intestinal.
Lumânărica poate fi de ajutor, la recomandarea specialistului, în tulburări de ritm cardiac și palpitaţii pe fond de nervozitate
Previne căderea părului
Băile cu infuzie concentrată de lumânărică sunt un bun remediu împotriva alopeciei. Îmbunătăţesc circulaţia capilarelor şi au efect tonic asupra rădăcinilor părului. Totodată, planta tratează furunculele şi alte leziuni ale pielii. Cataplasmele şi compresele cu flori de lumânărică au acţiune antiinflamatoare, calmantă şi antiseptică asupra pielii, tratând eficient abcesele şi arsurile cutanate. O formulă eficace este decoctul de lumânărică, obținut din 30 g flori şi frunze de plantă la un litru de apă. Se fierbe trei minute, se strecoară şi se utilizează.