de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Chiar dacă este o specie de sânziană albă, nu e la fel de cunoscută ca și sora sa. Dincolo de acest lucru însă, lipicioasa are niște virtuți terapeutice cu totul ieșite din comun, reușind să fie unul dintre cele mai bune remedii împotriva infecțiilor cu stafilococi, dar și a epilepsiei.
Regenerează ficatul în hepatită și în ciroză
Prietenă de nădejde a celor care suferă de afecțiuni ale ficatului, lipicioasa reușește, spun specialiștii, să regenereze ficatul în hepatită și în ciroză. În acest sens, se face un amestec dintr-o lingură cu lipicioasă, vinariţă, mierea-ursului, trifoişte-de-baltă, rotunjioară, două linguri cu rădăcină de iarbă-mare şi o linguriţă cu vetrice și coada-calului. Acestor plante li se adaugă o linguriță cu rădăcină de obligeană, care se amestecă cu cele enumerate mai sus, după ce se sfărâmă bine și se ține în apă timp de zece ore. Atenție! Se folosește doar rădăcina de obligeană, planta se aruncă. Două linguri din acest produs se opăresc cu 450 ml apă, se aduce lichidul până la fierbere, se ţine cinci minute pe un foc mic, apoi se lasă la infuzat într-un termos, timp de o oră. Ulterior, se strecoară prin presare. Se administrează 50 ml preparat, de patru ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. O cură durează o lună şi jumătate și se poate repeta după o pauză de două săptămâni. Atenție! Când faceți acest tratament, nu uitați de sfaturile specialistului în ceea ce înseamnă dietă.
Alungă durerile provocate de artrită
Totodată, lipicioasa este excepțională în epilepsie. În acest caz, amestecați în părți egale flori de lipicioasă, frunze și flori de talpa-gâştei şi ochiul-boului, toate tăiate mărunt. O lingură plină cu amestec se lasă la infuzat timp de patru ore în 450 ml apă clocotită. Se consumă 150 ml, de trei ori pe zi, între mese. În cistită și anurie renală, specialiștii în fitoterapie recomandă o linguriță cu pulbere din plantă uscată, de trei ori pe zi, cu puţin ceai din codiţe sau crenguţe de vişin. Cura durează o săptămână. Și tot lipicioasa reușește să înlăture durerile provocate de artrită. Luați un borcan de un litru și puneți în acesta un pahar cu plantă tocată mărunt, apoi turnați țuică până se umple. Lăsați la macerat, la loc întunecat timp de trei săptămâni. Cu această poțiune se fricționează locurile dureroase de două-trei ori pe zi.
Rezultate remarcabile în cancerul cutanat
Potrivit savanților ruși, extractul de lipicioasă a inhibat creşterea limfosarcomului cu 82%. Planta a dat, de asemenea, rezultate remarcabile în cancerul cutanat. Amestecați un pahar cu lipicioasă, frunze de mesteacăn, salvie și flori de gălbenele. Luați două linguri din acest amestec și lăsați la infuzat în 450 ml apă timp de patru ore, apoi strecurați. Consumați 50 ml de patru ori pe zi. În infuzia care a rămas, adăugați un pahar cu suc obținut din flori și rădăcină de plantă și puneți comprese pe locul cu probleme. De asemenea, puteți pune pe zona afectată și iarbă tocată proaspătă de lipicioasă. Se lasă trei ore, se înlătură și se spală locul cu infuzia rămasă. În cazul ulcerului trofic și al rănilor, uscați planta, apoi preparați o pulbere. Aceasta se pune între două straturi de tifon și se așază pe locul afectat. După două ore înlăturați și spălați locul cu ceai de pelin. Împotriva psoriazisului, administrați 4 g plantă uscată, opărită cu o cană cu apă clocotită. După ce se infuzează zece minute, ceaiul se strecoară şi se consumă o cană după mesele principale.
Atenție! Efectul diuretic al lipicioasei poate afecta starea bolnavilor de diabet, care vor începe să urineze mai des și mai abundent