de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Plantă comună și răspândită, rădăcina-ursului oferă oamenilor gustul special, ușor picant, al frunzelor care pot fi folosite drept condiment, rădăcina care poate fi gătită, precum și beneficii recunoscute de secole asupra sănătății.
Detoxifică organismul
Rădăcina-ursului a intrat în medicina tradițională de foarte mult timp, căpătându-și renumele de vindecător al problemelor de ordin digestiv, dar nu numai. Încărcată de substanțe benefice, cum sunt alcoolii alifatici, steroizii şi uleiul volatil, rădăcina-ursului este recomandată în primul rând ca diuretic și stomahic. În special rădăcina plantei are uleiuri esenţiale și acid carbonic, fiind utilizată în gastronomie, dar și terapeutic, în multe părți ale lumii. Și asta pentru că unul dintre cele mai importante beneficii al acestei plante este faptul că are un efect special asupra stomacului şi sistemului digestiv. Cel mai bun preparat este cel sub formă de bitter, care se găsește în magazinele cu profil naturist, dar se poate prepara şi ceai, dintr-o linguriţă cu frunze uscate de rădăcina-ursului la 250 ml apă fierbinte, care se lasă zece minute la infuzat. Planta stimulează apetitul, reglează digestia, având, în același timp, efect purificator și de detoxificare a organismului.
Curăță tractul urinar
Rădăcina-ursului ajută şi la calmarea durerilor menstruale, reglează secreţia vaginală și combate febra. Dată fiind compoziția sa deosebită, această plantă contribuie la stimularea eliminării urinei și cură- țarea tractului urinar, tratând și probleme ale vezicii urinare. Se poate administra sub formă de ceai din seminţe de plantă, o linguriţă cu seminţe la 250 ml apă fierbinte. Se lasă 20 de minute la infuzat, apoi se poate consuma, având efecte purificatoare deosebite, notează pfaf.org. De altfel, efectele tonice ale plantei sunt remarcabile și împotriva stresului, rădăcina-ursului încălzind organismul, conferind o stare de bine și o diminuare rapidă a acceselor nervoase. Date fiind toate aceste proprietăți, frunzele de rădăcina-ursului sunt folosite în numeroase culturi gastronomice, fiind adăugate în salate și supe, cărora le conferă o aromă ușor dulceagă.
PONT. Frunzele proaspete de rădăcina-ursului pot fi folosite extern, zdrobite și aplicate local, pentru tratarea bolilor de piele sau a durerilor provocate de gută.