de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Coacăzele sunt adevărate comori pe care natura le oferă sănătății. Bogate în fitonutrienți şi antioxidanţi, aceste fructe mici sunt surse excelente de vitamine esenţiale şi minerale.
Vă scapă de constipaţie
Cu aproape 5 grame de fibre într-o porţie de 100 de grame, coacăzele contribuie substanțial la reglarea digestiei şi a mişcărilor intestinale, tratând în acest fel constipaţia şi alte probleme digestive. Iar pentru faptul că fibrele se digeră lent şi ajută la menţinerea stării de saţietate, coacăzele sunt recomandate în curele de slăbire. O porţie de fructe conţine mai puţin de un gram de grăsimi, aducând în schimb o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți. În același timp, coacăzele contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, prin aportul de magneziu, care reglează presiunea sangvină și previne aritmiile.
Întârzie îmbătrânirea
Vitamina C din coacăze este un aliat prețios al sistemului imunitar al organismului, susținând producerea de colagen, menţinerea sănătăţii pielii şi asigurând vindecarea rapidă a leziunilor. Vitamina C este, în același timp, şi un puternic antioxidant, diminuând riscul instalării cancerului. De asemenea, prin consumul de coacăze, organismul primește susținere pentru sănătatea oaselor și dinților, precum și pentru reglarea glicemiei. În același timp, potrivit unor studii amănunțite, introducerea regulată a coacăzelor în dietă asigură protecție în fața îmbătrânirii premature.
Alungă stresul
Datorită bogăţiei de vitamine şi săruri minerale din compoziţie, o cură de coacăze şterge oboseala şi readuce energia în toate structurile corpului. De asemenea, consumul acestor fructe combate cu succes stresul. Împotriva simptomelor acestei stări neplăcute se poate recurge și la infuzia din frunzele coacăzului, preparată din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, remediu care creşte secreţia glandelor ce produc adrenalina, inducând astfel o stare de bine.
Asigură funcționarea neuronilor
Potrivit unor studii recente, uleiul de sâmburi de coacăze atenuează problemele de concentrare şi memorare, prin cei doi compuşi remarcabili: acidul alfa-linolenic şi acidul stearidonic, indispensabili dezvoltării şi bunei funcţionări a neuronilor. Iar prin conţinutul mare de antocianine, coacăzele susțin menţinerea elasticităţii ţesuturilor la nivelul ochilor, îmbunătăţind vederea nocturnă. În același timp, aceste fructe reduc sensibilitatea la infecţii respiratorii, graţie virtuţilor antiinflamatorii. Împotriva durerilor în gât se poate administra peltea de coacăze amestecată cu puţină apă caldă, iar în cazul amigdalelor inflamate se face gargară cu suc de coacăze, de mai multe ori pe zi.
Coacăzele produc multă eliminare de acid uric, ceea ce le face foarte utile în gută, litiaze urice şi boli reumatismale
Coacăze cu brânză Camembert
Ingrediente: 800 g brânză Camembert, 1 ou, 2 linguri cu făină albă, 2 linguri cu pesmet, 200 g coacăze, 2 linguri cu zahăr brun.
Mod de preparare: tăiaţi brânza în cinci triunghiuri egale şi treceţi-le prin amestecul obţinut din faină, ou şi pesmet. Introduceţi-le apoi la cuptor timp de 15 minute. Separat, adăugaţi într-o oală coacăzele, zahărul şi puţină apă şi puneţi totul la fiert zece minute, până când lichidul îşi pierde din volum. Aşezaţi pe un platou sosul de coacăze în centru, înconjurat de triunghiurile de brânză coaptă.