de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Cultivată de oameni de peste 6.000 de ani, fasolea este o minune vegetală, cu nenumărate proprietăți confirmate de cercetările moderne, de la faptul că boabele sale reprezintă una dintre cele mai bune surse de proteină vegetală, până la reglarea depozitelor de grăsime din organism.
Contribuie la detoxificarea organismului
În 1980, un arheolog descoperea în New Mexico un vestigiu vechi de 1.500 de ani, în care a găsit un recipient plin cu boabe de fasole. Le-a plantat… și au crescut. Acest episod poate fi considerat reprezentativ pentru calitățile uneia dintre cele mai iubite, mai consumate și mai pline de proprietăți dintre legume. Potrivit experților, consumul de fasole albă oferă multiple beneficii organismului uman. Boabele albe conţin cantităţi importante de vitamine, minerale și molibden, un element chimic implicat în procesul de detoxificare a organismului.
Indicată în anemie
Fasolea albă este o sursă importantă de fibre, o cană cu acest aliment oferind peste 50% din cantitatea zilnică recomandată. Deşi multe persoane evită să includă în dieta lor fasolea albă, din cauza flatulenţei, aceste boabe sunt de fapt utile pentru prevenirea constipaţiei. De asemenea, mulţi dintre cei care suferă de sindrom de colon iritabil consumă fasole pentru a preveni crizele asociate cu această suferință. În același timp, fasolea albă conţine minerale prețioase, cum este şi magneziul, esenţial pentru menţinerea unei stări optime de sănătate. De asemenea, în boabele albe se regăsesc acidul folic şi fierul. În aceste condiții, consumul de fasole albă este indicat în anemii sau pentru combaterea pierderilor de minerale care survin în timpul menstruației.
Apără sistemul osos
Prin compușii săi, fasolea albă are ca efecte susţinerea potenţialului electric al membranelor nervoase şi musculare, diminuarea stresului, susținerea sănătății și funcționalității sistemului osos. În același timp, potrivit specialiștilor, consumul acestei legume reduce dependența de tutun a fumătorilor, luptă cu efectele poluării asupra organismului și combate inflamațiile care generează migrene sau crize de astm. În paralel, bogată în carbohidraţi complecşi, fasolea albă este considerată un produs alimentar cu un indice glicemic scăzut. Efectele consumului de fasole albă pe această direcție sunt numeroase și importante: alimentul nu declanşează modificări în nivelul zahărului din sânge, foamea este ţinută sub control, scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a diabetului.
Antioxidanții din fasolea albă previn îmbătrânirea prematură, precum și instalarea unor boli cronice și degenerative (tromboză, ateroscleroză, artrită, demență)
Gâscă cu fasole albă în oală de lut
Ingrediente: 800 g fasole uscată albă, pulpele, aripile, pieptul, gâtul de la o gâscă, 8-10 căţei usturoi, 5 cepe roșii, 6 linguri cu untură de gâscă (sau 150 ml ulei), sare, piper, 1 linguriţă cu boia, 1/2 linguriţă cu cimbru.
Mod de preparare: fasolea se pune de seara la înmuiat în apă rece. Carnea se prăjește în untură până se rumeneşte, apoi se scoate și în grăsimea rămasă se călesc ceapa şi usturoiul tăiate mărunt. Se adaugă boiaua, se condimentează cu sare și piper. În oala de lut se așază o parte din fasolea strecurată, apoi bucăţile de carne prăjită, acoperind cu restul de fasole rămasă. Se toarnă apă cât să acopere conținutul, se presară piper măcinat şi cimbru și se dă la cuptor pentru circa trei ore.