de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
Folosită încă din Grecia și Roma Antică, când marele Hipocrate i-a descris proprietățile și cunoscută și sub denumirea de odolean, salata mielului sau iarba pisicii, valeriana este o bogăție de vitamina C și acid folic, al cărei rol este să energizeze organismul, să alunge stresul, calmând stările nervoase și redând un somn odihnitor. Iată câteva dintre cele mai bune leacuri cu valeriană.
Infuzia alungă rapid anxietatea
De ce este valeriana atât de căutată? Specialiștii spun că această plantă conține o cantitate impresionantă de acid gamma-amniobutiric (GABA), un neurotransmițător inhibitor central, dar și alte elemente precum proteine, grăsimi, fibre insolubile, fibre solubile, carbohidrați, vitamina C, fosfor, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, crom, carotenoizi. Dacă suferiți de crampe la stomac sau dureri provocate de colonul iritabil, vă sunt de folos ceaiul și tinctura de valeriană. Pentru a prepara ceaiul, puneți la infuzat o linguriţă cu plantă la 150 ml apă clocotită. Dacă optați pentru tinctură, aveți nevoie de 500 g rădăcină de plantă și doi litri de alcool sau de țuică. Se zdrobește mărunt rădăcina de valeriană sau se folosește râșnița de cafea, apoi se pune într-un borcan. Se toarnă deasupra alcool și se lasă la macerat timp de trei săptămâni, iar ulterior se strecoară și se depozitează în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează 20 de picături de trei-patru ori pe zi. Întrucât se consideră că tratamentul cu valeriană are rolul de a deconecta creierul, aceasta este recomandată în anxietate. În acest caz, puteți administra 15 picături de tinctură, de două-trei ori pe zi, puse pe puțină pâine, sau infuzie de valeriană preparată dintr-o linguriță cu plantă la 250 ml apă. Ceaiul se bea în etape, în prima parte a zilei sau seara la culcare.
Vă scapă de senzația de greață
Dacă aveți senzația de greață sau de vărsături, pulberea de valeriană face adevărate minuni. Aceasta se obține prin măcinarea plantei cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Ulterior, se depozitează într-un borcan închis ermetic. Se administrează un sfert de linguriță, de patru ori pe zi, cu puțină apă. Atenție! Prima tranșă de pulbere se va lua întotdeauna pe stomacul gol. Tot împotriva vărsăturilor puteți administra o linguriță cu tinctură din rădăcină de valeriană, diluată în puțină apă, seara, înainte de culcare. V-ați hotărât, în sfârșit, să vă lăsați de fumat, dar nu știți cum? Valeriana vă este cel mai bun prieten, mai ales pentru că, având efect de calmare, vă ajută să scăpați de acea perioadă de sevraj, cauzată de lipsa de nicotină. În plus, odată ce veți începe să beți ceai de valeriană, veți căpăta o adevărată repulsie față de țigări.
Consumată în cantităţi mari, valeriana provoacă indigestii, ameţeli şi dureri de cap
Ameliorează tulburările menstruale
Pe de altă parte, ceaiul de valeriană are rolul de a ameliora tulburările menstruale. Astfel, dacă vreți să scăpați de crampele abdominale, consumați trei căni cu ceai de valeriană pe zi. De ajutor vă este și tinctura, din care se administrează două linguriţe o singură dată. De asemenea, se pot face şi băi fierbinţi la picioare în care se pun două-trei linguri cu plantă, care au același efect. Nu în ultimul rând, studiile au arătat că persoanele care au consumat 30 de picături de valeriană de trei ori pe zi au ținut departe aritmia și ischemia cardiacă. Totodată, tinctura de valeriană reduce frecvența și intensitatea crizelor de angină pectorală. Nu este indicată utilizarea pe durată lungă sau nelimitată. Tratamentul cu valeriană nu trebuie întrerupt brusc, întrucât poate afecta echilibrul emoțional, ci gradat, prin reducerea dozelor administrate.