de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Foarte apreciată în bucătăria internațională, nucșoara rămâne unul dintre cele mai gustoase condimente și, în același timp, un aliat de nădejde al sănătății.
Diminuează durerile cronice
Nucşoara este un condiment cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate. Deşi este folosită în cantităţi mici în diverse preparate, are capacitatea de a influenţa sănătatea în multe feluri, în principal datorită conţinutului de vitamine, minerale şi compuşi organici. Printre aceste componente benefice se numără fibre alimentare, mangan, vitamina B6, magneziu, cupru. În aceste condiții, nucșoara are caracteristici analgezice, acționând pentru reducerea durerilor asociate cu răni, accidentări, întinderi musculare şi inflamaţii cronice, cum sunt cele cauzate de artrită.
Nucşoara este un condiment folosit des în bucătăriile din întreaga lume. Arborele care furnizează condimentul este apreciat şi pentru uleiurile sale esenţiale, frecvent utilizate în medicina naturopată. Când nucşoara se macină şi devine pudră, îşi păstrează fibrele, care stimulează procesul digestiv, încurajând mişcarea peristaltică a muşchilor netezi din stomac.
Ușurează digestia
De asemenea, condimentul induce secreţia diverselor sucuri intestinale şi gastrice, pentru a uşura procesul digestiv. Având în vedere că fibrele pot da volum scaunului, nucşoara reduce disconfortul cauzat de constipaţie sau de alte probleme intestinale. În același timp, nucşoara stimulează imunitatea gingiilor şi a dinţilor. De aceea, condimentul şi extrasele sale sunt deseori folosite în pastă de dinţi sau apă de gură.
Unul dintre cele mai puţin cunoscute beneficii ale utilizării nucşoarei în alimentaţie are legătură cu cele două componente ale uleiului său esenţial, numite myristicin şi macelignan. Aceşti compuşi au dovedit că pot reduce deteriorarea căilor neuronale şi a funcţiei cognitive care afectează persoanele cu demență sau Alzheimer. Studii de dată recentă arată că aceste substanțe încetinesc efectele degenerării şi menţin funcţionarea creierului la un nivel normal şi sănătos. Totodată, datorită conţinutului său mineral, nucşoara este apreciată pentru menţinerea funcţiei organelor: potasiul relaxează vasele de sânge, reducând astfel tensiunea arterială, calciul stimulează sănătatea oaselor, ameliorând în acelaşi timp şi simptomele de osteoporoză, iar fierul din nucşoară măreşte numărul de celule roşii şi astfel reduce riscul de anemie.
Ingredientele active din nucşoară ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi îmbunătăţesc funcţia şi eficiența ficatului
Gratin de peşte cu nucşoară
Ingrediente (pentru 6 porții): 600 g pește alb, 500 g cartofi, 200 g ciuperci champignon, 35 g făină, 35 g unt, 500 ml lapte, 70 g caşcaval ras, sare, piper, nucşoară.
Mod de preparare: se curăţă şi se taie cartofii sub formă de cuburi, apoi se fierb zece minute în apă clocotită. Ungeți cu unt un vas de cuptor şi puneţi cartofii în partea de jos. Tăiaţi peştele în bucăţi mari şi aranjaţi-le peste cartofi, apoi puneți ciupercile spălate şi tăiate. Separat, topiţi untul într-o cratiţă şi adăugaţi făina dintr-o dată. Amestecați energic și turnați laptele treptat, în timp ce bateți în continuare sosul. După ce se îngroașă, puneţi sare, piper şi nucşoara măcinată. Turnați sosul peste ingrediente, presărați caşcavalul ras și coaceți 40 de minute, la 180 de grade Celsius.