de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
În ultimele decenii, tătăneasa a fost una dintre cele mai folosite plante pe plan mondial. Renumele său vine din cele mai vechi timpuri, iar utilizările se extind cu fiecare nouă cercetare ce evidențiază puterea vindecătoare a acestei plante medicinale.
Opreşte hemoragiile şi relaxează ţesuturile
Plantă de top a medicinei naturiste, tătăneasa are un renume bine consolidat, de vindecător și adjuvant pentru numeroase afecțiuni. Spectrul său de acțiune se extinde de la sistemul respirator la cel gastric. Frunzele, rizomul şi rădăcinile plantei au utilizări terapeutice, tătăneasa fiind cunoscută pentru capacitatea de a limita procesele inflamatoare la nivelul organismului, de a opri hemoragiile și de a relaxa țesuturile. În cazuri de dezechilibre de tranzit intestinal sau de ulcer gastric şi duodenal, de pildă, specialiștii în fitoterapie recomandă un decoct din una-două linguriţe cu pulbere de rădăcină de plantă la un litru de apă. Se fierbe 20-30 de minute, timp în care lichidul scade la jumătate. Se acoperă şi se lasă la răcit 15-20 de minute. Se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi. De asemenea, în cazuri de infecții urinare și renale, pietre la rinichi și la vezica urinară, tătăneasa se poate administra sub formă de extract apos, împreună cu alte plante (ienupăr, merișor, mesteacăn), în părți egale.
Remediu contra bronșitei, pneumoniei trenante şi tuberculozei
Tătăneasa favorizează, prin expectoraţie, eliminarea din bronhii şi plămâni a substanţelor dăunătoare. Ca urmare, planta este utilizată pe scară largă împotriva bronșitei, în pneumonii trenante sau tuberculoză pulmonară. Se poate administra sub formă de infuzie, preparată din două linguriţe cu pulbere de plantă, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară şi se îndulceşte după gust. Se beau două-trei căni pe zi. În același timp, tătăneasa este utilizată cu succes ca adjuvant în afecțiuni cronice, grave, cum sunt diabetul, spondilita anchilozantă, chiar cancerul. Planta acționează inhibând dezvoltarea tumorilor. Potrivit specialiștilor, se poate face tratament cu extractul apos antitumoral. Se țin trei-șapte cure a câte 40 de zile, cu zece zile pauză între ele. Se recomandă în paralel alimentația crudivoră și postul negru.
Dă rezultate în caz de hemoroizi
Tătăneasa este renumită și pentru acțiunea sa externă. Planta se folosește cu rezultate remarcabile în cazuri de psoriazis sau hemoroizi. Una dintre formulele eficiente este decoctul din 60-80 g rădăcină mărunţită de plantă la un litru de apă. Se fierbe 15 minute, apoi se lasă acoperit două ore. Se strecoară şi se fac băi locale ori se aplică sub formă de comprese. De asemenea, planta este redutabilă pe linia tratării afecţiunilor vasculare, cum este ulcerul varicos. Se poate folosi sub formă de tinctură, obținută din 20 g rădăcini mărunţite de tătăneasă la 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 10-15 zile. Sticla se agită zilnic, apoi se strecoară în recipient închis la culoare. Se fac badijonări locale, tinctura fiind indicată și în cazuri de dureri reumatismale.
Uleiul esențial de tătăneasă este folosit pentru a trata leziuni, arsuri, răni, erupții cutanate, psoriazis, eczeme, mușcături de insecte, umflături, vânătăi, entorse