de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Potrivit unor teste efectuate de o echipă de cercetători de la Human Genome Institut din Bethesda, Statele Unite, doar în partea de jos a piciorului își duc existența nu mai puțin de 180 de specii de ciuperci parazite, dintre care 40 de specii își au habitatul preferat între degetele picioarelor, alte 60 în zona călcâiului, iar 80 de specii trăiesc sub unghii. Cum reușiți să scăpați de această sâcâitoare problemă cu ajutorul celor mai bune plante, aflați din interviul cu fitoterapeut Mihai Apostol (foto).
„Se poate instala ca urmare a insuficienței circulației periferice”
- În orice perioadă a anului, ciuperca unghiei poate da viața peste cap multor persoane. Ce este onicomicoza, cum apare și care sunt cele mai frecvente simptome?
- Onicomicoza este o infecție care afectează unghiile deteriorate sau expuse frecvent la umezeală, mai ales unghiile membrului inferior, întrucât acestea cresc mai încet, favorizând astfel dezvoltarea micozei. Onicomicoza localizată la nivelul unghiilor de la picior apare mai frecvent la persoanele cu unghiile încarnate, leziuni la acest nivel sau tăierea exagerată a unghiilor. Acest tip de infecție se instalează după contactul direct cu un fung, care începe să se dezvolte la nivelul unghiei și al patului unghial și este favorizată de căldura şi de umezeala locală. Cu toate acestea, prezența ciupercii la nivelul pielii nu conduce mereu la apariția onicomicozei, este nevoie de obicei de o anumită susceptibilitate pentru a dezvolta infecția. Este important de punctat faptul că această infecție este recidivantă, indiferent de tratamentul utilizat, mai ales dacă nu se iau măsuri de prevenție. Simptomele includ striuri galbene la nivelul unghiei și patului unghial, apariția unei unghii noi, decolorate, subțiate sub unghia afectată de infecție, unghie fragilă, sfărâmicioasă, casantă și îngroșată. În cazurile grave poate apărea durere care crește în intensitate, edem, roșeață, sensibilitate accentuată sau căldură locală, striuri roșiatice la nivelul unghiei și patului unghial, secreție purulentă și chiar febră care poate depăși 37,7 grade Celsius.
- Care sunt factorii de risc în apariția bolii?
- Onicomicoza apare frecvent la sexul masculin, mai ales la persoanele trecute de 60 de ani. Se poate instala ca urmare a insuficienței circulației periferice, la persoanele cu diabet zaharat, sistem imunitar deficitar, bolnavii de cancer sau cei aflați sub tratament imunosupresiv cu corticosteroizi și poate fi totodată consecința infecției cu HIV.
„Înmuiaţi picioarele în zeamă de usturoi”
- Care sunt cele mai bune remedii pentru a scăpa de ciuperca unghiei?
- Un leac vechi, dar cu eficiență în tratarea ciupercii unghiei este bicarbonatul de sodiu. Diluați două lingurițe într-o cană cu apă și aplicați pe locurile cu probleme. Păstrați aproximativ un sfert de oră, apoi clătiți cu apă caldă. Lăsați piciorul să se usuce de la sine. Usturoiul este unul dintre cei mai puternici antimicrobieni naturali la care se poate apela pentru a trata ciuperca unghiei. Luați opt-zece căței de usturoi, zdrobiți foarte bine și puneți-i la fiert în 500 ml apă. Lăsați să fiarbă cinci minute, apoi luați vasul de pe foc. Lăsați să se răcească și înmuiați picioarele în această compoziție la o temperatură suportabilă timp de 20 de minute. Tratamentul se repetă de trei ori pe săptămână. Mediul propice supraviețuirii ciupercii este alterat și de iaurtul natural. În acest sens, aplicați o cantitate suficientă de iaurt pe unghiile bolnave. Lăsați să se usuce, apoi ștergeți folosind un tifon umed. Repetați tratamentul de trei ori pe zi. În plus, ar fi indicat să introduceți iaurtul și în dieta zilnică, deoarece probioticele din compoziția sa întăresc sistemul imunitar și vă ajută să țineți departe alte tipuri de infecții fungice. Cu totul excepțional în tratarea onicomicozei este uleiul de oregano, considerat de specialiști drept unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Acesta distruge microbii, ciupercile și alte bacterii care nu răspund la alte tratamente. Aplicați trei-patru picături de ulei de oregano pe unghia afectată și întindeți pe întreaga suprafață a unghiei folosind un tampon de bumbac. Lăsați apoi să intre în piele. Pentru efect maxim, tratamentul se face de trei-patru ori pe zi. Dezvoltarea ciupercii este încetinită și de uleiul esențial de arbore de ceai. În acest sens, aplicați două-trei picături pe unghia afectată și întindeți uniform. Aplicați tratamentul până la vindecarea unghiei. Uleiul esențial de cimbru se remarcă prin conținutul de timol, o substanță cu proprietăți antimicrobiene și antifungice care combat ciuperca unghiei. Aplicați trei picături de ulei esențial de cimbru pe zona afectată, întindeți bine pe unghie și lăsați să se usuce. Folosiți remediul de trei ori pe zi.
- Ce rol joacă dieta în vindecarea ciupercii unghiei?
- Dieta joacă un rol important în a scăpa de orice infecție fungică, nu doar de cea de la unghie. În primul rând, suferinzii trebuie să reducă cât mai mult zahărul, pentru că ciuperca prosperă la tot ce înseamnă zahăr rafinat. De asemenea, trebuie să mâncați cât mai sănătos și să optați pentru alimente bogate în fibre, proteine și grăsimi nesaturate. Reduceți însă carbohidrații. Consumați cât mai multe probiotice pentru a îmbunătăți echilibrul bacteriilor bune față de cele rele.
„După fiecare baie, aplicaţi pudră de talc”
- Ce sfaturi recomandați în profilaxia ciupercii unghiei?
- Cel mai important lucru este o igienă corespunzătoare a picioarelor. Păstrați picioarele uscate și aplicați după baie pudră de talc. Purtați șosete de bumbac și evitați cât mai mult plasticul și schimbați ciorapii ori de câte ori este nevoie. Nu purtați pantofi incomozi care produc leziuni la nivelul vârfului degetelui. În schimb, pantofii lejeri vor lăsa piciorul să respire. De asemenea, când mergeți la băi și la dușuri publice, purtați întotdeauna șlapi. Nu folosiți niciodată în comun pantofii sau șosetele. Nu împrumutați niciodată ustensilele de manichiură personală și sterilizați-le mereu înaintea fiecărei folosiri. Nu uitați să vă tăiați mereu unghiile de la picioare. Din când în când, e bine să expuneți picioarele la soare.