de Călin Popa şi Florica Pintea
Plantă aromatică binecunoscută și apreciată în toată Europa, lemnul-Domnului aduce numeroase beneficii organismului uman, fiind la fel de apreciat și în medicina naturistă.
Accelerează vindecarea leziunilor
Lemnul-Domnului este renumit pentru capacitatea de a îmbunătăți digestia și funcționarea ficatului, prin proprietatea de a crește secrețiile în stomac și intestine. Cu acțiune tonică și antiseptică, planta reglează fluxul menstrual și relaxează musculatura uterină. Se poate administra pulbere de lemnul-Domnului, câte patru lingurițe pe zi. Extern, planta este utilizată pentru vindecarea mai rapidă a unor leziuni superficiale, pentru oprirea sângerărilor și, sub formă de decoct adăugat în apa de baie, pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii. Decoctul se prepară astfel: două linguriţe cu plantă se fierb în 250 ml apă timp de zece minute, apoi se strecoară.
Efect în tratarea reumatismului
Lemnul-Domnului are o reputație bine consolidată pe direcția ameliorării afecțiunilor digestive, fiind utilizat în cazuri de balonare, inapetență, boli legate de ficat și bilă (dischinezie biliară, colecistită diskinezică, colici hepato-biliare). Pentru tratament se poate administra ceai de lemnul-Domnului, preparat din două linguriţe cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă vasul pentru zece minute. Se pot administra două căni pe zi. În același timp, planta are un efect remarcabil în tratarea reumatismului. Se folosește sub formă de macerat la rece, obținut din două linguriţe cu lemnul-Domnului lăsat în 250 ml apă timp de opt ore, după care se strecoară. Se poate face o cură cu un litru de macerat pe zi, timp de o lună.
Condiment cu gust distinct
Lemnul-Domnului este o plantă aromatică utilizată pe scară largă în culturile gastronomice, preponderent cele din sudul Europei. Astfel, tradiția culinară italiană a inclus acest condiment în salate și în unele preparate pe bază de legume. De asemenea, lemnul-Domnului este prezent în ceaiuri, în prăjituri și în oțet aromatic, grație unui gust distinct, amărui, cu aromă de lămâie. Unele meniuri includ planta în sosuri, alături de fripturi de porc, oaie și miel, iar frunzele de lemnul-Domnului fac parte din anumite soiuri de bere.
PONT. Lemnul-Domnului uscat se poate pune în interiorul pernelor, pentru un somn mai odihnitor.