de Valeria Roman şi Carmen Bădulescu
Nu toate etichetele arată tot ce trebuie să știm despre produsele comercializate în supermarketuri. Mulți dintre noi considerăm că sucurile de fructe sunt, în general, sănătoase. Le preparăm singuri acasă ori le cumpărăm din magazine? Varianta din urmă este cea mai comodă, însă e și sănătoasă? Nutriționistul Gianluca Mech (foto) ne-a explicat pericolele care se ascund în sucurile din comerț. Specialistul italian este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de vedete de renume precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
Proporția de fruct trebuie să fie de 70%-80%
Comercianții își vând produsele ca fiind naturale, dar în fapt multe dintre sucurile din comerț conțin excesiv de mult zahăr. „Problema sucurilor de fructe ambalate este că de obicei sunt prea bogate în zahăr, chiar și în cazul acelor sucuri special concepute pentru copii. Mai mult, în aceste tipuri de sucuri, cantitatea de fructe este adesea redusă. Cu toate acestea, puteți alege sucuri din fructe 100% sau în care fructele sunt prezente în procente cât mai mari (70%-80% în funcție de fructe)”, explică Gianluca Mech.
„Este mai bine să mâncați fructe proaspete pentru a suplimenta fibrele”
Deși există și sucuri ambalate care nu afectează neapărat sănătatea, este de preferat să le alegeți pe cele făcute în casă, din fructe proaspete. Cât despre varianta cea mai sănătoasă dintre toate, aceasta este de a consuma fructele ca atare, nu în sucuri! „Sucurile de fructe ambalate sunt supuse procesului de pasteurizare, un proces care le garantează siguranța, dar care le face să piardă cea mai mare parte din vitamine și săruri minerale. Prin urmare, este indicat să vă pregătiți propriile sucuri din fructe proaspete, de sezon și organice acasă. În acest fel, vă asigurați că beți ceva benefic, deoarece sucurile de fructe făcute în casă au o putere antioxidantă mai mare și sunt mai bogate în vitamine și săruri minerale. În plus, aveți avantajul de a face o grămadă de combinații, care să fie o încântare pentru papilele gustative. Dacă, totuși, doriți să cumpărați un suc de fructe, este mai bine să le alegeți pe cele care conțin fructe în proporţie de 100%. Citiți eticheta și cumpărați numai produsele în care apare un singur ingredient. Este și mai bine dacă sunt făcute din fructe ecologice. De asemenea, este important să nu se adauge zaharuri, îndulcitori sau coloranți. Cu toate acestea, insist că este mai bine să mâncați fructe proaspete pentru a suplimenta fibrele, esențiale pentru sănătatea intestinală și generală”, recomandă Gianluca Mech.
Cele „light”, cu zero zahăr, conțin îndulcitori
Gianluca Mech nu recomandă nici băuturile light sau zero, despre care am putea crede că sunt poate mai sănătoase decât cele normale. „Băuturile light sau zero conțin îndulcitori în loc de zahăr. Sunt consumate de unii oameni deoarece au puține sau zero calorii și ajută la menținerea unei greutăți optime. În cele mai multe cazuri, acestea nu au putere nutrițională, nici energie, dar produc totuși un impact asupra metabolismului și a producției de insulină. Unele dintre ele au chiar contraindicații. Nu se recomandă consumul frec- vent, în special până la vârsta de 3 ani sau în timpul sarcinii și alăptării”, a mai dezvăluit Gianluca Mech.
„Vă recomand să beți mai multă apă”
Specialistul vine și cu un sfat prețios pentru o sănătate de fier: „Vă recomand să beți mai multă apă, singura băutură slabă în calorii și, totodată, sănătoasă, prin excelență!”, subliniază nutriționistul. Gianluca a lansat anul trecut două campanii importante împotriva obezității, care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților, tocmai din cauza consumului excesiv de băuturi bogate în zahăr și îndulcitori. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.
Smoothie revigorant
Ingrediente pentru patru-şase persoane: 4-5 lămâi, 3 grepfruturi roșii, 3 portocale, 1/2 ananas, 2 lingurițe cu miere. Pentru decor: fructe proaspete.
Mod de preparare: stoarceți citricele și puneți pulpa ananasului în blender. Se adaugă mierea și se mixează din nou, scurt, pentru a amesteca toate ingredientele. Se servește băutura decorată cu fructe proaspete, după gust. Știați că în această rețetă foarte bogată în vitamina C, mierea joacă rolul de îndulcitor (natural) al băuturii, contrabalansând într-un mod special nota aspră a lămâilor?
Smoothie de afine, mere verzi și kiwi
Ingrediente pentru două persoane: 1/2 măr verde, 1 kiwi, 15 afine, zeama de la 1/2 lămâie, 3 linguri cu sirop de zahăr, 5 cuburi de gheață. Pentru decor: 6 afine.
Mod de preparare: curățați kiwi de coajă, tăiați-l în bucăți și puneți în vasul blenderului. Curățați mărul de coajă și de cotor. Tăiați în bucăți mărul și stropiți-l cu zeamă de lămâie. Spălați afinele și puneți-le în blender împreună cu toate fructele. Spargeți cuburile de gheață și adăugați-le în blender împreună cu siropul de zahăr, apoi mixați câteva minute toate ingredientele la putere maximă. Se toarnă băutura în pahare și se servește imediat, decorată cu câteva afine.
Smoothie de morcovi
Ingrediente pentru două persoane: 2 portocale, 2 morcovi, zeama de la 1 lămâie, 2 linguri cu miere polifloră, 5 cuburi de gheață.
Mod de preparare: morcovii se curăță și se spală bine. Se taie rondele și se pun în vasul blenderului împreună cu zeama de lămâie strecurată și cu mierea. Portocalele se storc, iar zeama lor se adaugă în blender împreună cu gheața spartă. Se mixează două minute toate ingredientele la putere maximă. Se toarnă băutura în pahare și se servește imediat. Sfat! Este indicat ca acest smoothie să fie consumat imediat ce a fost preparat ca să nu-și piardă din vitaminele pe care le conține.
Smoothie de pepene galben pentru adulți
Ingrediente pentru patru persoane: 1 pepene galben cu pulpă portocalie, 300 ml lapte proaspăt, 2 linguri cu vodcă aromată cu pepene galben, 100 g zahăr brun, 100 g gheață, 1/2 lămâie.
Mod de preparare: se taie pepenele galben în jumătate și se curăță de semințe. Feliile se taie în cubulețe care se pun în vasul blenderului. Se adaugă laptele, coaja rasă de la 1/2 lămâie și restul ingredientelor și se mixează totul 30 de secunde la putere maximă. Serviți băutura imediat! Știați că băuturile alcoolice se pot combina în cantități mici cu sorbeturi, smoothies și frappe-uri? Vodca aromatizată prezentă și în rețeta de mai sus se va combina cu același fruct conținut de smoothie.
Frappe de zmeură și cireșe
Ingrediente pentru două persoane: 150 g înghețată de frișcă, 100 ml lapte integral, 10 cireșe, 5-6 fructe de zmeură. Pentru decor: câteva cireșe sau fructe de zmeură.
Mod de preparare: se spală bine fructele și se îndepărtează sâmburii de la cireșe. Se adaugă fructele în vasul blenderului împreună cu laptele integral rece, înghețata de frișcă și se mixează ingredientele la puterea maximă până ce compoziția devine cremoasă. Se servește băutura imediat în pahare înalte, decorată cu cireșe sau cu fructe de zmeură după gust. Știați că înghețata face parte frecvent din ingredientele pentru preparatele frappe-urilor? Ea constituie o alternativă bună și răcoritoare la lapte sau, ca în rețeta de față, o completare a acestuia (se folosesc aproape aceleași cantități de lapte și de înghețată).