de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Corifeu al Evului Mediu, Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim sau Paracelsus, cum i-a plăcut să-și spună, cunoscut doctor renascentist, părintele toxicologiei și inventatorul medicinei psihosomatice, a lăsat moștenire întregii omeniri reguli de aur pentru a trăi frumos și mai ales sănătos, promovând o viață fără excese, încrederea în propria persoană și, mai ales, bunătatea.
Sănătatea, mai presus de toate
Un prim lucru pe care omul trebuie să-l facă ca să trăiască frumos, a spus Paracelsus, este să-și îmbunătățească starea de sănătate. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să învățați să respirați corect, umplând plămânii cu aer proaspăt. De asemenea, e important să mâncați corect, adică mestecând fiecare bucățică cât mai mult, să consumați multe fructe și să beți doi litri de apă pe zi. În plus, Paracelsus a susținut că „baia zilnică este un obicei pe care îl datorezi propriei tale demnități”. În altă ordine de idei, părintele toxico- logiei a considerat că trebuie să vă știți propria valoare, pentru că „Nimeni nu trebuie să fie sluga altuia. Dacă poate, omul trebuie să rămână în slujba sa”. Mai mult, orice persoană trebuie să alunge resentimentele, pesimismul, ura și plictiseala, tristețea și ideea de sărăcie și să fugă cât mai departe de oamenii leneși și bârfitori, vanitoși sau vulgari, într-un cuvânt de cei „care au o capacitate inferioară de înțelegere”.
Ajutați orice persoană care are probleme
Faceți cât mai mult bine, este sfatul marelui Paracelsus, care i-a îndemnat pe toți să ajute orice persoană care are probleme: „Cel care nu știe nimic nu poate să iubească nimic. Cel care nu face nimic nu poate să înțeleagă nimic. Cel care nu înțelege nimic nu este de luat în considerație. Doar cel care înțelege, vede și studiază. Cunoștințele cele mai de preț sunt legate de dragostea faţă de om... cine crede că toate fructele maturează deodată ca și căpșunele nu a înțeles nimic despre natura strugurilor”. De asemenea, acesta a susținut că nimeni nu trebuie să aibă o slăbiciune pentru cineva mai mult decât trebuie. Motivul? Prea mult sentimentalism strică, iar omul trebuie să aibă grijă de energia sa.
Meditați zilnic o jumătate de oră
Uitați orice ofensă și orice cuvânt rău, vă îndeamnă Paracelsus, pentru că „nimic nu face mai bine sufletului decât să vă gândiți la bunăstarea și la fericirea dușmanului”. Și întotdeauna să dați crezare vocii interioare, care-l călăuzește pe fiecare om. Însă trebuie să vă pregătiți din timp pentru aceasta și primul lucru care trebuie făcut este să înlăturați orice gând care ar putea să vă distrugă sufletul. Nu uitați niciodată că sufletul este „divin și perfect în sine”. Pentru a trece cu bine peste orice problemă pe care viața v-o scoate în cale, e indicat ca zilnic să vă retrageți măcar o jumătate de oră într-un loc cu liniște, unde nimeni nu vă poate deranja. Închideți ochii și stați cât mai relaxați posibil, fără să vă gândiți la nimic. Acest mic exercițiu are rolul de a vă întări sufletul și creierul și, în același timp, vă pune în contact cu energiile bune. În aceste momente, veți găsi cele mai bune idei, fiind ghidați de vocea dumneavoastră interioară.
Nu vorbiți cu nimeni despre lucrurile personale
Aveți probleme în familie sau la serviciu? V-ați gândit să vă apucaţi de studiu sau să vă cumpărați o locuință nouă? Indiferent despre ce este vorba, lucrurile personale nu trebuie să le dezvăluiți nimănui, fie că e vorba despre rude sau despre cei mai intimi prieteni pe care îi aveți. Cea mai importantă regulă, a spus Paracelsus, este ca măcar pentru o perioadă „să fiţi o casă cu ziduri sau o grădină închisă”. Nu vă fie frică să începeți ceva nou, iar dacă „v-a fost hărăzit un talent, manifestaţi-l liber şi cu bucurie, ca soarele: dăruiţi tuturor din splendoarea dumneavoastră”.
„Aici, pe pământ, începe Împărăția lui Dumnezeu”
Nicio persoană nu trebuie să se considere mai importantă decât cealaltă, a spus Paracelsus, care a îndemnat oamenii să practice „umilinţa mai întâi faţă de oameni şi abia apoi faţă de Dumnezeu. Cel care dispreţuieşte oamenii nu îl respectă nici pe Dumnezeu”. Iar dacă vreți să fiți un bun conducător, e absolut necesar să urmați în toate acțiunile sfatul Domnului. Pentru că în fiecare om se află „Lumina Naturii, şi această Lumină este Dumnezeu. (...) Ceea ce am dori să avem după moarte trebuie să dobândim cât suntem în viaţă, de exemplu - sfinţenia, iluminarea. Aici, pe pământ, începe Împărăţia lui Dumnezeu”. În plus, omul nu trebuie să uite niciodată că el trăiește în timp, iar Dumnezeu, în Eternitate. „De aceea, legile Lui sunt eterne, iar ale omului sunt trecătoare”. Nu în ultimul rând, a afirmat marele corifeu al Evului Mediu, omul trebuie să-și caute centrul de greutate în Dumnezeu, bazându-și încrederea pe o credință divină, sinceră, curată și puternică și să „rămână credincios cu toată inima, cu tot sufletul, cu toată simțirea și cu tot cugetul”.
Nu vă temeți niciodată de ce ar putea aduce ziua de mâine
Dacă veți avea mereu un suflet puternic și curat, nimic nu se poate întâmpla. De aceea, nu trebuie să gândiți niciodată că sunteți slabi pentru că „în spatele dumneavoastră se află armate puternice pe care nu vi le puteți imagina, nici chiar în cele mai îndepărtate visuri”. Ați căzut? Nu aveți altceva de făcut decât să vă ridicați moralul și atunci nu va exista niciun rău care va putea să vă atingă. Niciodată nu trebuie să uitați că sunteți singurul dușman al dumneavoastră. Pentru a nu avea eșecuri în viață, înlăturați mereu teama și neîncrederea.
„Fiecărei boli îi corespunde un medicament specific“
Total neconformist, Paracelsus rămâne în istoria umanității drept unul dintre cei mai străluciți medici, alchimiști și oameni de știință ai Renașterii, care nu a ezitat să folosească un limbaj dur la adresa medicilor dogmatici din vremea sa. El a fost primul care a descoperit că fiecărei boli îi corespunde un medicament specific, iar remediile sale conțineau substanţe naturale, plante sau minerale. Tot lui Paracelsus i se datorează și introducerea opiumului și a mercurului în arsenalul medicinei. Mai mult, dizolvând opiu în alcool, acesta a realizat laudanumul, care a rămas timp de secole cel mai eficient analgezic. De asemenea, Paracelsus a tratat pentru prima oară cu succes sifilisul şi a vindecat cazuri de ciumă. Marele om de știință a susținut cu tărie că toate substanţele din natură pot fi considerate toxice: „Totul este otravă: nu există nimic neotrăvitor. Numai doza face ca de cele mai multe ori otrava să nu aibă efect”. Acesta este, de altfel, unul dintre cele mai importante principii ale homeopatiei.