de Ana Trifan
Displazia mamară, numită şi mastopatia fibrochistică, este o boală ce afectează sânul. Mai precis, un canal mamar se blochează şi se umple cu lichid, iar aceasta este partea chistică a bolii. Zona din jurul canalului blocat are tendinţa de a se cicatriza: aceasta este partea fibroasă a displaziei mamare. Micşoraţi consumul de grăsimi
Pentru a vindeca displazia mamară trebuie să reduceţi drastic grăsimile din alimentaţie, să renunţaţi la cofeină şi să apelaţi la ajutorul remediilor naturiste ce vor calma durerile şi vor reduce chisturile, dar şi la cele care stimulează metabolizarea hormonilor steroizi de către ficat. Studiile efectuate de specialişti au arătat că, în general, femeile care consumă mai multă cofeină sunt cele afectate mai des de displazia mamară. Efectele le veţi vedea însă la cel puţin şase luni de la momentul în care aţi renunţat la cafea, ceai negru şi ceai verde, băuturi de tip cola, ciocolată, energizante, medicamente ce au la bază cafeină. Displazia mamară este legată de excesul de estrogen. Când femeile cu displazie mamară sunt puse la un regim alimentar sărac în grăsimi, s-a observat că le scade nivelul de estrogen din corp, iar durerile din sâni se reduc. În plus, cantitatea de lactate consumată trebuie redusă sau înlocuită cu produse pe bază de soia. Femeile afectate de displazie mamară trebuie să nu mai mănânce sărat, deoarece sarea duce la reţinerea de lichide în organism şi accentuează durerile din sâni.
Primula, aliata femeilor
Femeile care suferă de displazie mamară este bine să ia vitaminele A, E şi B complex, ce ajută la diminuarea simptomelor bolii. Se recomandă administrarea de ulei de primula, ulei de coacăze negre, ulei de in sau ulei de peşte. Compresele calde sau cele reci, cu gheaţă, aplicate local, pot uşura durerile. Masajul sânilor cu ulei de castor, folosit ca atare sau amestecat cu infuzii din diverse plante, reduce fibroadenoamele.
Coada-şoricelului reduce nodulii chistici
Plantele sunt, de asemenea, folosite pentru a atenua durerile de sân, a reduce umflăturile şi nodulii chistici. De exemplu, ierburile cu efect diuretic sunt utilizate pentru a micşora umflăturile şi disconfortul asociat acestora. Cel mai bine acţionează în acest sens infuziile din frunze de păpădie, strugurii-ursului, turiţă şi coada-şoricelului. De asemenea, vegetalele ce asigură o bună funcţionare a ficatului sunt de mare ajutor persoanelor suferinde de displazie mamară, pentru că, dacă ficatul merge bine, metabolizarea hormonilor sterorizi se va face corect. Plantele care ajută ficatul sunt brusturele (de la care se foloseşte rădăcina), păpădia şi armurariul.