de Călin Popa şi Eduard Popa
Supranumită „aspirina medievală”, spilcuța conține o multitudine de compuși care fac din această plantă un vindecător natural tradițional.
Stopează spasmele musculare
Spilcuța are în compoziție flavonoizi și uleiuri volatile, dar cea mai importantă substanță din perspectiva virtuților terapeutice ale plantei este, potrivit literaturii de specialitate, partenolida, care se găsește în frunzele de spilcuță, notează healthline.com. Una dintre principalele direcții de acțiune ale acestui compus este combaterea cu succes a migrenelor puternice, care se manifestă acut pe o anumită parte a capului și care generează pulsații dureroase, uneori chiar vărsături. În cadrul unor studii de laborator, amintita partenolidă a demonstrat capacitatea de a contribui la blocarea producerii substanțelor care generează inflamația ce stă la baza durerilor de cap. Planta inhibă receptorii serotoninei, limitează vasodilatația la nivelul creierului și stopează spasmele musculare.
Favorizează distrugerea celulelor canceroase
Grație unor certe calități de antiinflamator, spilcuța este renumită pentru proprietatea de a ameliora suferințele provocate de artrită. În același timp, ceaiul de plantă, preparat din echivalentul în grame al unei frunze proaspete la o cană cu apă fierbinte, administrat de maximum trei ori pe zi, la recomandarea specialistului, poate fi folosit şi împotriva ameţelilor, precum și pentru atenuarea sufe- rințelor provocare de menstruația dureroasă, căreia îi amplifică fluxul. În același timp, planta contribuie la evitarea fenomenului alergic, prin inhibarea eliberării de histamină. Pe direcția antitumorală, spilcuța favorizează distrugerea celulelor canceroase, prin protejarea integrităţii celulelor împotriva stresului oxidativ. Preparatele pe bază de plantă prezintă activitate anticanceroasă împotriva mai multor linii de celule, printre care carcinomul laringian. Extern, spilcuța poate fi aplicată direct pe gingii, împotriva durerilor dentare, sau pe piele, pentru capacitatea de a ucide germenii.
Preparatele pe bază de spilcuță nu se administrează în perioada de sarcină, din cauza acțiunii stimulatoare asupra uterului