de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Numeroase studii realizate pe zeci de mii de persoane din multe țări ale lumii au arătat că un consum zilnic de vitamina C organică duce la o reducere uimitoare a incidenței cancerului, infarctului și a atacului cerebral. Iată care sunt cele mai bune fructe și legume care conțin vitamina C organică.
Efectul antioxidant este de câteva ori mai puternic decât al celei de sinteză
Totodată, cercetările de laborator au demonstrat că efectul antioxidant al vitaminei C organice este de câteva ori mai puternic decât al celei de sinteză. Cum vă dați seama că aveți o deficiență de vitamina C în organism? Primele semne sunt sângerările spontane ale gingiilor, oboseală persistentă, îmbătrânirea accelerată a pielii, mai ales în zona buzelor și a ochilor, răcelile frecvente, sensibilități alergice. De asemenea, tot lipsa vitaminei C duce la apariția varicelor, a hemoroizilor, nervozitate, dificultate în concentrare, stări depresive, tulburări de somn sau căderea părului.
Pătrunjelul și lămâile, printre cele mai bune surse
Dintre fructele pline de vitamina C organică se numără lămâile, portocalele, grepfrutul, merele, căpşunile, cu condiția să fie proaspete. Dintre legume și zarzavaturi se recomandă să consumați cartofi, pătrunjel verde, varză albă, varză roşie, considerată campioana absolută la conţinutul de vitamina C, ardei roșii, tomate. Atenție! Vitamina C este cel mai uşor distrusă în timpul preparării sau conservării, întrucât acidul ascorbic se degradează foarte ușor atunci când intră în contact cu metalele, expunerea la aer sau lumină sau prepararea termică. Acesta este motivul pentru care a devenit necesară suplimentarea cantităţii de vitamina C organică. Aportul de vitamina C trebuie crescut la femeile însărcinate, cei expuși la poluare cu metale grele, benzen sau lacuri sau sportivi. De asemenea, un necesar mare de vitamina C trebuie să-l aibă persoanele răcite, cele care suferă de alergii, tuberculoză, cancer, ulcer gastric sau duodenal.