de Călin Popa şi Florica Pintea
Renumele pătlaginei de vindecător redutabil vine din negura timpului, planta fiind menționată încă din Antichitate pentru calitățile sale de excepție.
Protejează funcţiile hepatice
Cercetările moderne asupra unei plante medicinale atât de renumite cum este pătlagina au pus în evidență conținutul care i-a consolidat reputația de vindecător: minerale, calciu, vitaminele A, C şi K, tanin, caroten, enzime şi pectine. De asemenea, pătlagina conține mulți compuși bioactivi. Potrivit specialiștilor, planta are capacitatea de a stimula dezvoltarea celulelor, de a combate acțiunea alergenilor, virușilor și carinogenilor, precum și de a proteja funcțiile ficatului. Studiile științifice au demonstrat efectele pătlaginei ca plantă antiinflamatoare, analgezică și activă în creșterea imunității. De asemenea, potrivit unor cercetări de dată recentă, pătlagina ajută la vindecarea nodulilor mamari.
Calmează crizele de astm
Pătlagina este apreciată datorită calităţilor sale terapeutice deosebite - antimicrobiene, emoliente, antiinflamatorii, expectorante, diuretice. Fiind una dintre plantele lipsite de toxicitate, pătlagina are indicaţii în afecţiunile aparatului respirator, ajutând în special la fluidificarea secreţiilor faringo-bronșice, calmarea crizelor de astm bronşic și de tuse. Pe această direcție, siropul de pătlagină este unul dintre cele mai utilizate remedii. Doi pumni cu frunze spălate se mărunţesc, se toarnă puțină apă, astfel încât, odată puse pe foc, planta să nu se ardă și se adaugă 30 grame de miere. Se amestecă încontinuu pe foc mic, până când melanjul devine vâscos şi apoi se îmbuteliază.
Diminuează aciditatea gastrică
Grație compușilor săi, pătlagina are acțiune și pe segmentul afecțiunilor digestive, fiind adjuvant în ulcerul gastric şi duodenal, pentru diminuarea acidităţii. Se poate administra sub formă de infuzie, preparată din una-două linguriţe cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Totodată, pătlagina este recomandată în stările de încordare, planta stimulând atenţia și concentrarea. În același timp, infuzia de pătlagină calmează psihicul, redă liniştea mentală, restabilind echilibrul psihic.
Frunzele proaspete de pătlagină se pot pune pe răni care se vindecă lent, având acțiune antiseptică și astringentă