de Simona Lazăr şi Matei Udrea
Cercetătorii japonezi au ajuns la concluzia că ciupercile protejează sănătatea bărbaților. Consumul constant al acestora reduce semnificativ riscul de cancer de prostată.
Dieta contează!
Oamenii de știință de la Universitatea Tohoku (Japonia) au efectuat cercetări care au implicat bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Timp de mai bine de zece ani, aceștia au completat regulat un chestionar despre dieta lor, inclusiv prezența ciupercilor în alimentație. Alte date cerute se referă la: activitatea fizică, obiceiurile proaste și istoricul medical. Rezultatele experimentului au arătat că utilizarea frecventă a ciupercilor a dus la o reducere semnificativă a riscului de cancer de prostată. Mai mult, factori precum cantitatea de fructe consumate, produse din carne, legume și lapte nu au afectat valorile indicatorilor. În schimb, cantitatea de ciuperci - da.
Au efect moderator asupra stresului oxidativ
Dintre toți participanții la proces, doar 3,3% au avut cancer de prostată. Este de remarcat faptul că subiecții care consumau ciuperci o dată sau de două ori pe săptămână și-au redus riscul de a dezvolta cancer cu 8%, comparativ cu cei care au mâncat mai rar. Cercetătorul Shu Zhang a explicat că ciupercile conțin o cantitate enormă de minerale, vitamine și antioxidant L-ergotioneină. Ele au un efect moderator asupra stresului oxidativ și a dezechilibrului celular care rezultă din alimentația şi obiceiurile proaste, precum și din toxinele de mediu (poluare) care provoacă inflamații.
Atenţie la cei alergici!
Ca orice produs, ciupercile au și contraindicații. Ele nu trebuie consumate de: persoane cu intoleranță sau cu alergie la ciuperci; pacienți cu pancreatită, gastrită, colecistită, colită și alte boli ale sistemului digestiv; persoanele cu disbioză severă; copii sub 14 ani, deoarece sistemul enzimatic al corpului copilului este încă nedezvoltat; vârstnici.