de Călin Popa şi Adrian Barna
Plantă medicinală ce şi-a câştigat un loc de cinste grație proprietăţilor curative deosebite, ungurașul are numeroase întrebuințări, de la afecțiuni digestive la boli pulmonare.
Eliberează căile respiratorii de mucus
Utilizat încă din Antichitate, unguraşul se găseşte și astăzi pe lista minunilor vindecătoare oferite de natură, proprietățile sale fiind certificate de numeroase studii științifice. Părţile aeriene ale plantei sunt renumite pentru tratarea bolilor plămânilor, liniștind tusea, eliberând căile respiratorii de mucus și inducând o stare de relaxare care accelerează vindecarea. Săru- rile minerale din unguraș, împreună cu acidul marubic, ajută la scăderea temperaturii corporale, iar tratamentele pe bază de plantă sunt apreciate în special de pacienţii cu reacţii adverse la antitermicele clasice alopate, întrucât au un efect expectorant remarcabil. Ca urmare, ungurașul este recomandat în cazuri de afecțiuni virale, gripe și bronșite. Terapeuţii recomandă prepararea infuziei concentrate de unguraș: într-un vas cu 250 ml apă clocotită de adaugă două linguri cu frunze și flori mărunțite de plantă. Vasul se ţine acoperit pentru 15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se consumă.
Opreşte instalarea depresiei
Unguraşul are în compoziţie cantităţi semnificative de colină şi azotat de potasiu, care au efecte deosebite în tahicardie. Curele cu plantă previn dezvoltarea bolilor de inimă și au acţiune de întărire a cordului. În același timp, unguraşul este un sedativ uşor şi un tonic pentru celulele nervoase. Terapiile naturiste cu această plantă previn astenia şi instalarea depresiei. Tinctura de unguraş este, potrivit terapeuţilor, un aliat împotriva acestor afecțiuni. Preparatul se obţine prin amesteca- rea a 100 ml alcool tare de fructe cu 20 g frunze uscate şi mărunţite de unguraș. Recipientul se agită bine şi se pune în loc însorit, pentru două săptămâni. La final, soluţia obţinută se strecoară şi se consumă 15-20 de picături, diluate în apă rece. Totodată, potrivit rezultatelor unor studii recente, ceaiul de unguraș consumat înainte de mese, alături de medicamentele prescrise, poate contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge în cazul diabeticilor.
Dozele de unguraș recomandate de medic nu trebuie depăşite, întrucât cantităţile ridicate de substanţe glicozide din plantă pot avea efecte toxice
Reduce spasmele digestive
Pe direcție digestivă, ungurașul are un renume bine consolidat. Mucilagiile din compoziţia plantei au acţiune emolientă asupra stomacului, favorizează producţia de sucuri gastrice, reduc spasmele și ajută la îmbunătățirea digestiei, notează webmd.com. În plus, planta împiedică depunerea grăsimilor, fiind de folos pentru menţinerea greutăţii corporale optime. Ungurașul se poate administra sub formă de decoct, care se prepară astfel: peste 300 ml apă rece se adaugă 15 g frunze uscate sau proaspete de plantă, apoi se pune la foc. După ce lichidul atinge punctul de fierbere, se lasă pe flacără mică pentru zece minute. Se strecoară şi se consumă când atinge temperatura agreată. De asemenea, împotriva retenției de apă, a problemelor ficatului și bilei se poate consuma vin terapeutic de unguraș, preparat acasă prin amestecarea a 50 g plantă uscată şi mărun- ţită cu un litru de vin alb sec. Conținutul se agită bine şi se lasă la macerat pentru două săptămâni, apoi se strecoară şi se depozitează în recipiente curate. Vinul se consumă înainte de mesele principale.