de Călin Popa şi Florica Pintea
În ciuda mirosului neplăcut, trepădătoarea a demonstrat de-a lungul timpului virtuți terapeutice remarcabile, care plasează planta printre formulele de tratament naturist pentru o serie întreagă de afecțiuni.
Considerată un puternic laxativ!
Trepădătoarea este una dintre plantele medicinale care, administrate la recomandarea și în dozele prescrise, poate fi de ajutor într-un mare număr de boli. Astfel, potrivit literaturii de specialitate, planta poate avea efect împotriva unor afecțiuni digestive dintre cele mai des întâlnite, cum sunt constipația, ulcerul, dezechilibrele intestinale, notează rxlist.com. De pildă, ceaiul de trepădătoare este considerat un laxativ relativ puternic, efectul său resimțindu-se complet după câteva zile, întrucât planta antrenează și un proces de detoxificare. Pe această direcție, trepădătoarea poate fi folosită pentru o perioadă scurtă de timp sub formă de ceai, preparat din o linguriţă cu plantă uscată la o ceşcuţă cu apă rece, care se pune pe foc până la punctul de fierbere, apoi se lasă zece minute la infuzat. Se pot consuma câte două ceşti pe zi, având efect și asupra retenției de apă.
„Topeşte” pietrele la rinichi
Efectul diuretic al trepădătoarei recomandă planta împotriva infecțiilor tractului urinar și a pietrelor la rinichi. De asemenea, literatura de specialitate menționează în dreptul frunzelor acestei plante proprietatea de a regla menstruația. Ca antiinflamator, trepădătoarea poate fi de ajutor împotriva reumatismului sau gutei. Extern, planta se remarcă prin acțiunea asupra rănilor şi negilor. Se folosesc comprese, spălări, băi cu trepădătoare preparată sub formă de ceai con- centrat. În mod tradițional, sucul proaspăt din flori de plantă, amestecat cu oțet, se poate aplica direct pe răni și locuri inflamate, pentru accelerarea vindecării.
Din cauza gradului înalt de toxicitate, trepădătoarea se administrează la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, în funcție de existența altor afecțiuni